ChargePoint, leverancier van netwerkoplossingen voor elektrisch laden, lanceert vandaag nieuwe software-oplossingen voor wagenparkbeheerders. De nieuwe oplossingen zijn ontwikkeld voor zowel volledig elektrische wagenparken als wagenparken met een mix van EV’s en voertuigen met verbrandingsmotoren, en helpt de werking van elektrische wagenparken te stroomlijnen, de total cost of ownership (TCO) te verminderen en de overstap naar elektrische voertuigen (EV) te versimpelen.

De software-suite telt drie kerncomponenten: beheer van laadstations, voertuig-telematica en mobiliteitsdiensten zoals roaming en het afhandelen van vergoedingen voor laadsessies. Allen bieden wagenparkbeheerders end-to-end ondersteuning om de TCO van EV’s terug te dringen. Deze componenten kunnen als één geïntegreerde suite worden geïmplementeerd of als losstaande oplossingen.

We begrijpen de zorgen van wagenparkbeheerders over de benodigde investeringen om wagenparken te elektrificeren, inclusief de kosten van de infrastructuur die nodig is om EV's op te laden,” zegt André ten Bloemendal, SVP Europa bij ChargePoint. “Door een breed scala aan beheerapplicaties in één platform samen te brengen, helpen we wagenparkbeheerders aanzienlijke besparingen op hun TCO te identificeren en te realiseren. Deze software geeft hen betere controle over en zichtbaarheid in de activiteiten van hun wagenpark, en de mogelijkheid om bedrijfskosten gedurende de lifecycle van voertuigen te verlagen."

Betere prestaties, lagere kosten én een betere ervaring voor bestuurders
Het softwareplatform van ChargePoint is compatibel met ieder elektrisch voertuig en een breed scala aan laadpaalfabrikanten. De uitgebreide functionaliteit van het platform helpt wagenparkbeheerders om:

  • Schema's te automatiseren om ervoor te zorgen dat laadsessies plaatsvinden tegen de laagste elektriciteitstarieven;
  • Routeparaatheid te optimaliseren;
  • Zichtbaarheid te verkrijgen op locatieniveau om de operationele gereedheid te borgen;
  • Meetgegevens bij te houden voor ESG-doelstellingen
  • Real-time waarschuwingen te ontvangen om de uptime van laadstations te maximaliseren;
  • Besparingen te realiseren met geavanceerde energiebeheertools.

Dankzij open API's en partnerschappen met ontwikkelaars is ChargePoints nieuwe wagenparksoftware volledig te integreren met alle tools die beheerders al dagelijks gebruiken, waaronder telematica-oplossingen van derden, routeplanning en dispatching.

De ingebouwde telematica-software is speciaal ontwikkeld voor EV’s en opladers, waardoor wagenparkbeheerders dieper inzicht kunnen krijgen in de prestaties om de batterij- en laadstatus van individuele voertuigen en de prestaties van hun gehele elektrische wagenpark te optimaliseren. Met ChargePoint profiteren wagenparkbeheerders van functies die specifiek zijn gericht op elektrische voertuigen, zoals de essentiële gegevens die worden vastgelegd door laadstations en voertuigen, real-time zichtbaarheid van de voertuiglocatie en batterij-telematica waarmee problemen vroegtijdig kunnen worden gedetecteerd.

Tot slot kunnen wagenparkbeheerders nu laadactiviteiten tijdens routes beheren, ongeacht de locatie van hun bestuurders, dankzij een mobiele integratie via de ChargePoint-app of met andere apps met behulp van de ChargePoint API’s. Bestuurders hebben in heel Noord-Amerika en Europa toegang tot meer dan 750.000 laadpunten via het ChargePoint-netwerk en kunnen zelfs betalingen beheren via integraties met laadpasleveranciers. Ook ondersteunt het platform vergoeding van laadsessies bij thuisgebruik.