Om haar logistieke operaties te moderniseren, heeft Otto Group, de Duitse e-commerce retailer, de handen ineengeslagen met robotica-gigant Boston Dynamics. Het tweejarige plan voorziet in de uitrol van Spot® en Stretch™ robots over diverse faciliteiten van de Otto Group, te beginnen bij Hermes Fulfilment.

De vierpotige robot van Boston Dynamics, Spot, zal taken zoals tunnelinspecties, voorspellend onderhoud, thermische monitoring en zelfs meteraflezingen op zich nemen. Bovendien zal het autonoom gegevens verzamelen voor machine learning-toepassingen, waarbij de veiligheid wordt verhoogd door zaken als branduitgangsbewaking en het detecteren van veranderingen in opslagrekken.

Ondertussen zal Stretch, speciaal ontworpen voor magazijnen, volgend jaar beginnen met het uitladen van containers op 10 locaties. Met als doel volledig operationeel te zijn tegen 2025, zal deze robot technische ondersteuning bieden voor fysiek zware klussen, vooral bij het hanteren van omvangrijke pakketten.

"De samenwerking met Boston Dynamics is voor ons een belangrijke stap om ons voor te bereiden op de toekomst", vertelde Kay Schiebur, lid van de Raad van Bestuur van Otto Group. "Robotica en AI zijn en worden steeds centralere onderdelen van ons dagelijks werk."

Om een soepele integratie te garanderen, biedt Otto Group een gespecialiseerd opleidingsprogramma. Meer dan 10.000 medewerkers hebben al virtuele cursussen gevolgd, aangevuld met praktische training. Dergelijke initiatieven bereiden hun personeel voor op een gedigitaliseerde toekomst.

Reflecterend op het aanpassingsvermogen van het bedrijf, benadrukte Schiebur: "We hebben geleerd snel en flexibel aan te passen aan nieuwe marktsituaties, wat ons sterk maakt voor de toekomst." Beide bedrijven zijn bovendien van plan hun expertise te bundelen voor onderzoek en ontwikkeling, waarbij ze mogelijke rollen voor Spot en Stretch in de komende jaren verkennen.

Robert Playter, CEO van Boston Dynamics: "Deze overeenkomst vertegenwoordigt een strategische samenwerking die beide bedrijven jarenlang ten goede zal komen. We kijken ernaar uit om de waarde te zien die onze mobiele robots kunnen bieden in combinatie met de diepgaande expertise van de Otto Group op het gebied van logistiek en fulfilment."