Getir, ooit gewaardeerd op $12 miljard, heeft officieel aangekondigd zich terug te trekken uit Spanje, Italië en Portugal. Het bedrijf heeft te maken met een liquiditeitscrisis en worstelt om een financieringsronde te sluiten, wat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke daling van de waardering. 

Dat blijkt uit een verklaring die Getir heeft afgegeven. Getir blijft actief in Groot-Brittannië, de VS, Duitsland, Nederland en Turkije, die 96% van de inkomsten genereren. Het bedrijf wil zijn financiële middelen richten op bestaande markten met betere vooruitzichten voor operationele winstgevendheid en duurzame groei. Getir wordt gesteund door de Abu Dhabi investeringsmaatschappij Mubadala, die van plan is om de volgende financieringsronde van Getir te leiden.

De Flitsbezorgsector maakte een snelle groei door tijdens de pandemie, maar wordt sindsdien geconfronteerd met uitdagingen als veranderend consumentengedrag, economische beperkingen en minder durfkapitaal. Veel bedrijven in de sector zijn ontslagen, failliet gegaan en gefuseerd. Getir, bijvoorbeeld, nam het Berlijnse Gorillas over en was dicht bij de overname van Flink voordat de deal niet doorging.

Flink slaagde er echter in om zelfstandig $ 150 miljoen op te halen en opereert op kleinere schaal maar meer verbonden met de Duitse retailer REWE, waardoor het zijn schaalvoordelen verbetert. Het bedrijf verwacht winstgevend te zijn in de helft van zijn magazijnen en streeft ernaar dat de andere aan het eind van het jaar winstgevend zijn.