Boeing's Commercial Market Outlook (CMO) voor 2022, die onlangs werd gepubliceerd, voorspelt een robuuste en aanhoudende vraag naar speciale vrachtvliegtuigen ter ondersteuning van de wereldwijde supply chain en groeiende expresnetwerken. Volgens het rapport zijn er in 2041 80% meer vliegtuigen nodig om aan de vraag te voldoen.

Vervoerders zullen in totaal 2.800 extra vrachtvliegtuigen nodig hebben, waaronder 940 nieuwe widebody modellen naast omgebouwde narrow-body en widebody vrachtvliegtuigen tijdens de prognoseperiode. Deze inzichten maakten deel uit van Boeing's 2022 Commercial Market Outlook (CMO), waarin de jaarlijkse langetermijnvoorspelling van het bedrijf werd gepresenteerd, voorafgaand aan de Farnborough International Airshow.

Het bedrijf voorspelde ook de vraag naar meer dan 41.000 nieuwe vliegtuigen tot 2041, wat de veerkracht van de luchtvaartindustrie onderstreept twee jaar nadat de pandemie begon. De vooruitblik voorspelt een marktwaarde van € 7,2 biljoen voor nieuwe vliegtuigleveringen, waarbij de wereldvloot tot 2041 met 80% zal toenemen in vergelijking met 2019 vóór de pandemie.

Ongeveer de helft van de leveringen van passagiersvliegtuigen zal de huidige modellen vervangen, waardoor de globale vloot zuiniger en duurzamer wordt. Bovendien voorspelt Boeing Global Services voor dezelfde periode een vraag van 3,6 biljoen dollar in zijn marktsegmenten, waaronder een sterke vraag naar onderhoud en modificaties zoals omgebouwde vrachtvliegtuigen, digitale oplossingen die de efficiëntie verhogen en de kosten verlagen en effectieve opleiding om het aanbod van piloten en technici mogelijk te maken.

"Ondanks de ongekende ontwrichting van de afgelopen twee jaar heeft de luchtvaartindustrie een ongelooflijke veerkracht getoond door zich aan de uitdaging aan te passen," zei Ihssane Mounir, Boeing's senior vice president Commercial Sales and Marketing. "De 2022 CMO maakt gebruik van onze expertise in het voorspellen van markttendensen om de sterke vraag naar nieuwe vliegtuigen en aanverwante diensten in de komende decennia aan te tonen en biedt zo een wegwijzer terwijl de industrie verder navigeert naar haar herstel."

De CMO van 2022 bevat deze regionale prognoses voor de komende 20 jaar:

  • Door het voorzetten van hun sterke groei zijn de Aziatische markten goed voor ruwweg 40% van de wereldwijde vraag naar nieuwe vliegtuigen op lange termijn. Europa en Noord-Amerika zijn elk goed voor iets meer dan 20% van de vraag, terwijl 15% van de leveringen naar andere regio's gaat.
  • Zuid-Azië blijft de wereldwijde groei aanvoeren, met een groei van het aantal vliegtuigen met 6,2% per jaar. Onder aanvoering van India zal de vloot van de regio bijna verviervoudigen van 700 vliegtuigen in 2019 tot meer dan 2.600 vliegtuigen tot 2041. Zuidoost-Azië zal naar verwachting de op een na snelste groei doormaken met een bijna verdrievoudiging van de commerciële vloot tot 4.500 vliegtuigen.
  • In de CMO van dit jaar is geen prognose opgenomen voor vliegtuigleveringen aan Rusland wegens sancties tegen de uitvoer van vliegtuigen. Deze verandering vermindert de wereldwijde vraag op 20 jaar met ongeveer 1.500 vliegtuigen in vergelijking met de CMO van vorig jaar.

Eenpersoonsvliegtuigen zullen 75% van alle nieuwe leveringen voor hun rekening nemen, onveranderd ten opzichte van de CMO van vorig jaar, en in totaal bijna 31.000 vliegtuigen. Tot 2041 zullen nieuwe widebody vliegtuigen ongeveer 18% van de leveringen uitmaken met meer dan 7.200 vliegtuigen, waardoor luchtvaartmaatschappijen nieuwe en bestaande markten, passagiers en vracht, efficiënter kunnen bedienen dan in het verleden.