FNV heeft Albert Heijn een ultimatum gesteld om met een 'fatsoenlijke loonsverhoging' te komen voor de medewerkers in haar distributiecentra. Doet de directie dat niet dan gaan de medewerkers actievoeren.

Shefania Sewbaks, cao-onderhandelaar voor FNV Handel: "Wij blijven ons verbazen. De directie vindt dat ze met 6% extra salaris in april en 2% per januari een passende loonsverhoging biedt die recht doet aan de inzet van de DC-werkers. Wij vinden dit veel te weinig. En dat vinden de mensen zelf ook. Zij zijn bijna allemaal bereid om in actie te komen."

Eerder deze maand legde men in het grootste logistiek centrum van Albert Heijn in Pijnacker op twee dagen achter elkaar spontaan het werk neer. Ook in Tilburg was er een wilde staking. 

FNV eist een cao die loopt tot 15 april 2024 en minstens 14,3% salaris erbij, plus € 100 bruto per maand. De lonen moeten bovendien voortaan meestijgen met de inflatie (automatische prijscompensatie). Ook wil de vakbond dat de toeslagen voor werken op de zondag blijven.

Sewbaks vervolgt: "Als het aan Albert Heijn ligt, leveren de mensen overal op in. Het gaat om ruim 8% aan koopkracht. Dat mag beslist niet gebeuren. Wij weigeren om verslechteringen af te spreken. Helemaal als je bedenkt dat de top en de aandeelhouders alleen maar rijker worden. De top krijgt er zelf 13% bij."

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken zo’n 4.000 mensen, in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle en Hoorn.