De wereldwijde logistieke dienstverlener XPO heeft deze week aangekondigd dat 58% van zijn bedrijfswagens in het Verenigd Koninkrijk nu volledig elektrische voertuigen (EV's) of plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV's) zijn.

Het bedrijf had zich ten doel gesteld zijn voertuigen zo om te bouwen dat eind 2022 meer dan de helft van zijn wagenpark elektrisch was en dat is gelukt. Van de 177 voertuigen zijn er 103 EV's of PHEV's.

XPO biedt uitsluitend elektrische of hybride bedrijfsauto's aan werknemers. Het verwacht dat zijn wagenpark tegen 2024 voor 100% uit EV's en PHEV's zal bestaan.

XPO's Managing Director voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland Dan Myers zei: "Het minimaliseren van onze zakenreizen, en daarmee onze uitstoot, is ons uiteindelijke doel. De realiteit van een mensgericht bedrijf is dat we weten hoe belangrijk het is om fysiek bij onze klanten en teams te zijn, wat betekent dat reizen van tijd tot tijd noodzakelijk zal zijn. Met ons nieuwe autobeleid kunnen we er nu voor zorgen dat elke essentiële zakelijke kilometer zo verantwoord mogelijk wordt afgelegd."

Behalve plug-in hybride en volledig elektrische voertuigen, doet het bedrijf ook onderzoek naar alternatieve brandstoffen zoals waterstofbehandelde plantaardige olie (HVO). De commerciële vloot van XPO omvat "150 HVO-trucks en 23 op aardgas aangedreven trucks, met nog eens 25elektrische bestelwagens en zes lichte trucks die in de loop van 2023 in gebruik genomen worden".

HVO is een vorm van biobrandstof die hernieuwbare grondstoffen als plantaardige olie, dierlijke vetten en afvalstoffen als grondstof gebruikt. Zodra het waterstofbehandelingsproces onzuiverheden zoals zwavel verwijdert, kan dit worden gebruikt als alternatief voor conventionele fossiele brandstoffen.

XPO heeft onlangs een proef gedaan met het gebruik van HVO voor verwarming in zijn distributievestiging in Motherwell.

Daarnaast zullen in de loop van het jaar proeven worden gedaan met batterij-elektrische voertuigen van 26 ton en 44 ton, in samenwerking met verschillende klanten.