Shell Nederland en Shell Overseas Investments, dochterondernemingen van Shell, gaan Holland Hydrogen I bouwen, dat naar verwachting de grootste duurzame waterstoffabriek in Europa zal zijn en moet in 2025 operationeel zijn.

De 200 MW elektrolyser zal gebouwd worden op de Tweede Maasvlakte in de haven van Rotterdam en zal tot 60.000 kg hernieuwbare waterstof per dag produceren.

De hernieuwbare energie voor de elektrolyser zal komen van het offshore windmolenpark Hollandse Kust (noord), dat gedeeltelijk eigendom is van Shell.

Dit zal een deel van het gebruik van grijze waterstof door de raffinaderij vervangen, waardoor de fabriek haar productie van energieproducten zoals benzine, diesel en jet fuel gedeeltelijk koolstofvrij zal maken.

"Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energie-oplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de behoefte van de samenleving aan schonere energie. Het is ook weer een voorbeeld van Shell's eigen inspanningen en inzet om tegen 2050 een bedrijf met een netto-nulemissie te worden," zei Anna Mascolo, executive vice president, emerging energy solutions bij Shell.

Tegelijkertijd kan de toevoer van hernieuwbare waterstof ook op zware vrachtwagens worden gericht om het commerciële wegvervoer koolstofvrij te maken.

"Hernieuwbare waterstof zal een centrale rol spelen in het energiesysteem van de toekomst en dit project is een belangrijke stap om waterstof te helpen dat potentieel waar te maken," voegde ze eraan toe.

Het bedrijf wil een wereldwijde waterstofeconomie helpen opbouwen door mogelijkheden te ontwikkelen in de productie, de opslag, het vervoer en de levering van waterstof aan eindgebruikers.