Vorige week heeft Yusen Logistics Benelux en GSK officieel de bouw gestart van een nieuw magazijn dat het Japanse logistieke bedrijf voor het farmaceutische concern zal uitbaten in Gembloux. Dit sterk geautomatiseerde logistieke centrum, ontwikkeld door MG Real Estate, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 operationeel zijn.

Het toekomstige magazijn van 40.500 m² wordt gebouwd in de industriezone van Les Isnes en zal hoofdzakelijk bestemd zijn voor de logistiek van maar liefst twee miljoen GSK-vaccins per dag. De locatie bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdmagazijn van 30.000 m2 (plus 2.000 m2 kantoren) is verdeeld in twee zones (20.000 m2 voor de opslag van 35.000 pallets bij kamertemperatuur en 10.000 m2 tussen 2 en 8°, genoeg voor de opslag van 11.000 pallets). In dit gebouw zal een oppervlakte van 7.000 m2 beschikbaar zijn voor andere klanten. Een tweede apart gebouw van 1500 m2 is gereserveerd voor de gevaarlijke producten van GSK. De faciliteit wordt uitgerust met goods-to-person systemen zoals 18 AGV’s, 11 autonome smallegangentrucks en acht robots die allemaal worden geleverd door Still, evenals pick-to-light systemen die het werk van operators vergemakkelijken. Het nieuwe logistieke centrum zal ongeveer 100 banen creëren in Gembloux en voldoen aan BREEAM Excellent-norm met onder meer 6 megawatt aan zonnepanelen, LED-bewegingsdetectoren, verschillende systemen voor energie- en warmteterugwinning en een efficiënt energiebeheersysteem. 

Ignace De Paepe (president MG Real Estate) was opgetogen over de snelheid waarmee het project tot stand kwam: “Tussen de gemeente, intercommunale BEP en Waals Gewest werd de tijd die nodig was om alle vergunningen te verkrijgen echt tot een minimum beperkt” merkte hij op bij dit belangrijke moment in Wallonië naast Yusens recente overname van Groupe Pierre drie weken geleden..