Deutsche Bahn (DB) werkt samen met het Australische energieconcern Fortescue Future Industries (FFI) om dieselmotoren om te bouwen tot motoren die op ammoniak en waterstof lopen. De eerste fase van het project is gericht op het aanpassen van dieselmotoren die worden gebruikt in locomotieven en voertuigen.

De sleuteltechnologie voor dit proces wordt geleverd door het Duitse bedrijf Ammonigy, gespecialiseerd in de werking van verbrandingsmotoren door het gebruik van ammoniak-waterstof. Met behulp van een "ammoniakkraker" kan Ammonigy een klein deel van de ammoniak omzetten in waterstof, dat vervolgens als ontstekingsgas wordt gemengd met de resterende ammoniak.

"Deze innovatieve motor maakt het mogelijk bestaande dieselvoertuigen te blijven gebruiken zonder uitstoot te produceren", aldus Daniela Gerd tom Markotten, DB-bestuurslid voor Digitalisering en Technologie. De ammoniakwaterstofmotor is namelijk gebaseerd op bestaande diesels die zullen worden aangepast.

Bovendien beweert DB dat het testen van ammoniakwaterstofmotoren voordeliger is dan het omarmen van motoren die volledig op waterstof lopen. Dat komt omdat ammoniak dichter is dan waterstof, waardoor het gemakkelijker te vervoeren en op te slaan is.

De twee bedrijven beloofden ook samen te werken op het gebied van de logistiek en de toeleveringsketen voor groene brandstoffen. In feite is DB bereid FFI zijn netwerk ter beschikking te stellen voor het vervoer van ammoniak en waterstof in Europa.