De Federale Commissie voor Collectieve Onderhandelingen (BTK) Zeehavens van de vakbond Ver.di heeft maandag na uitvoerige discussie de collectieve overeenkomst goedgekeurd die op 23 augustus met de Centrale Vereniging van Duitse Zeehavenexploitanten (ZDS) voor ongeveer 12.000 werknemers in Duitse Noordzeehavens was bereikt. Dit betekent dat de collectieve overeenkomst in werking kan treden.

"Ons doel was te komen tot een reële inflatiecompensatie om de arbeiders niet alleen te laten met de gevolgen van de galopperende prijsstijgingen. Daarin zijn we voor de overgrote meerderheid van de bedrijven geslaagd," zei Ver.di onderhandelaar Maya Schwiegershausen-Güth. "Dit was niet mogelijk geweest zonder de buitengewone inzet van de collega's die voor hun doelen opkwamen met waarschuwende stakingen en demonstraties," voegde ze eraan toe.

"We zijn blij dat we met Ver.di tot een collectieve overeenkomst konden komen," verklaarde de ZDS onderhandelaar Ulrike Riedel. "In een lang en zwaar CAO-onderhandelingsgeschil zijn de bedrijven over hun breekpunt heen gegaan om een overeenkomst te bereiken en de toekomstige levensvatbaarheid van de Duitse zeehavenactiviteiten niet in gevaar te brengen."

Zoals gemeld eindigden de loononderhandelingen dinsdag twee weken geleden na tien officiële rondes van harde onderhandelingen die gepaard gingen met drie waarschuwingsstakingen en nog minstens één informele bijeenkomst.