Havenexploitant DP World en Einride, een bedrijf gespecialiseerd in elektrische vrachtmobiliteit, hebben een partnerschap aangekondigd om de grootste vloot autonome elektrische vrachtwagens in het Midden-Oosten op te zetten. Deze samenwerking zal bijdragen aan de elektrificatie van de containerstromen tussen terminals in de Jebel Ali Port.

Abdulla bin Damithan, CEO en directeur van DP World GCC, benadrukt de vooruitgang die al is geboekt in het elektrificeren en automatiseren van de terminals in Jebel Ali Port. "Met de geavanceerde technologie van Einride kunnen we onze activiteiten naar een hoger niveau tillen,” zegt hij.

Einride heeft zich al stevig gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten door in 2023 een overeenkomst te sluiten voor een 550 km lang 'Falcon Rise' vrachtmobiliteitsnetwerk in Abu Dhabi, Dubai en Sharjah. Dit netwerk zal bestaan uit 2.000 elektrische en 200 zelfrijdende vrachtwagens, ondersteund door acht laadstations met meer dan 500 laadpoorten.

De samenwerking zal tegen eind 2024 dagelijks 1.600 containerbewegingen ondersteunen met een vloot van 100 verbonden elektrische vrachtwagens. "Dit partnerschap streeft naar een nieuwe standaard voor duurzaam transport en aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot", zegt Robert Falck, CEO en oprichter van Einride.

Volgens berekeningen van DP World en Einrude zal bij een volledige operationele capaciteit het partnerschap jaarlijks tot 14.600 ton CO2 besparen.