Shell heeft de introductie van haar nieuwe hernieuwbare dieselbrandstof aangekondigd. Deze innovatieve brandstof is nu beschikbaar voor vrachtwagens bij de Shell-stations in Herstal en zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn in Maasmechelen en Gent.

Renewable Diesel is een milieuvriendelijke brandstof gemaakt van 100% hernieuwbare bronnen zoals plantaardige oliën, dierlijke vetten en afvalmaterialen. Deze brandstof kan gebruikt worden in alle dieselmotoren die geschikt zijn voor EN15940-brandstoffen. Het grote voordeel van deze diesel is dat het 80% tot 90% minder CO2-uitstoot heeft vergeleken met de standaard B7-diesel.

Een belangrijke eigenschap van Shell Renewable Diesel is het hoge cetaangetal van minstens 70, wat zorgt voor een snellere en meer gelijkmatige verbranding van de brandstof. Dit helpt volgens Shell ook de uitstoot van stikstofoxiden en fijne deeltjes te verminderen, wat beter is voor het milieu. Daarnaast belooft de brandstof het motorgeluid met ongeveer 3 dB verminderen, waardoor motoren stiller lopen. Een ander voordeel is dat motoren in koude omstandigheden sneller en soepeler starten.