Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor het uitvoeren van BVLOS-dronevluchten, wat staat voor 'Beyond visual line of sight'. Dit houdt in dat drones buiten het directe zicht van de piloot mogen vliegen. Het specifieke gebied tussen Katwijk en de haven van Rotterdam zal dienen als testzone waar binnenkort geavanceerde droneoperaties mogelijk zijn.

"Dit is een ontzettend belangrijke nieuwe stap in de doorontwikkeling van drone toepassingen," zei gedeputeerde Jeannette Baljeu. "Het is bovendien een impuls én compliment voor de Zuid-Hollandse droneindustrie." De regio huisvest al het drone-testcentrum Unmanned Valley en de haven van Rotterdam, waar gewerkt wordt aan U-Space, een systeem om droneverkeer te beheren.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt de complexiteit van het integreren van BVLOS vluchten in het huidige luchtruim: "Op dit moment is het ingewikkeld om BVLOS vluchten in te passen in het bestaande luchtruim waar ook bemand verkeer vliegt." Het vrijmaken van een specifiek gebied verlaagt de drempel voor het uitvoeren van veilige BVLOS vluchten.

Voordat BVLOS vluchten daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, moet eerst een wijzigingsprocedure voor het luchtruim en de vliegprocedures worden doorlopen. "In het aangewezen gebied neemt Zuid-Holland het initiatief voor deze wijzigingsprocedure," verduidelijkte het ministerie. Dit proces moet zorgvuldig besluitvorming garanderen.