Bleckmann, specialist in supply chain management voor mode- en lifestylemerken, heeft een nieuw geautomatiseerd opslag- en ophaalsysteem (ASRS) in gebruik genomen op haar fulfilmentlocatie in Grobbendonk (België). Het AutoStore ASRS, onderdeel van Bleckmann’s automatiseringsstrategie, is ontworpen om het arbeidstekort aan te pakken en helpt Bleckmann door efficiënter met de vierkante meters om te gaan en de doorvoersnelheid te verhogen.

Het systeem gebruikt tot zeven keer minder ruimte dan traditionele palletstellingen en verhoogt de opslagcapaciteit aanzienlijk. "Vanaf het moment dat een product het AutoStore ASRS binnenkomt totdat het het magazijn verlaat in een doos, zal het slechts door één paar handen zijn aangeraakt", zei Stefan Schepers, Automation Specialist bij Bleckmann, uit. Dit vermindert de tijd tussen de ontvangst van een bestelling en het vertrek uit het magazijn met tot wel 60%.

Het AutoStore-systeem integreert ook intelligente vraagvoorspelling, waardoor populaire items sneller beschikbaar zijn, vooral voor piekverkoopperioden. “Het systeem maakt het ook mogelijk om voorafgaand aan piekverkoopperioden te programmeren, zodat topverkopende items nog sneller beschikbaar zijn – wat kostbare tijd bespaart tijdens die extra drukke momenten,” voegde Jens Hooyberghs, Automation Project Manager bij Bleckmann, toe.

Een ander groot voordeel van het AutoStore systeem is de lage energieconsumptie. Tien werkende robots verbruiken evenveel energie als één stofzuiger. Daarnaast kan energie worden bespaard door de magazijnverlichting uit te schakelen, aangezien de robots in het donker kunnen werken.

Bleckmann is momenteel bezig met het onboarden van de eerste klant op het AutoStore systeem en zal de resultaten van dit pilotproject de komende maanden nauwlettend volgen. “Op basis van de uitkomsten van deze pilot zullen we de kwaliteit en efficiëntiewinsten die de oplossing mogelijk maakt evalueren,” aldus Jens. “We zijn enthousiast over de potentiële productiviteitsvoordelen en de groeimogelijkheden zijn enorm – AutoStore lijkt een belangrijke bondgenoot te worden in het veiliger, groener en efficiënter maken van onze operaties.”