Decathlon heeft besloten om eind dit jaar de logistieke activiteiten in het distributiecentrum in Willebroek stop te zullen zetten. Decathlon benadrukt in een persbericht dat de commerciële activiteiten er geen hinder van zullen ondervinden en dat alle betrokken werknemers hun baan kunnen behouden.

Als de sluiting een feit is, worden de 132 magazijnmedewerkers en leidinggevenden nieuwe functies aangeboden binnen de Decathlon-groep, zo laat het bedrijf weten. Deze verandering komt voort uit de wens van Decathlon om zijn Europese magazijnen te moderniseren en af te stemmen op de behoeften van de sportmarkt, zoals een grotere vraag naar tweedehands producten, meer online bestellingen en snellere leveringen. Recent werden de e-commerceactiviteiten van Decathlon al verhuisd naar een distributiecentrum in Tilburg.

"Bij Decathlon staan onze teamgenoten altijd centraal. Als verantwoordelijk bedrijf engageren we ons om een oplossing voor te stellen aan elke medewerker. Decathlon moderniseert om tegemoet te komen aan de veranderende sportbehoeften van onze klanten, en de transformatie van ons logistieke netwerk zal ons daarbij helpen", aldus Javier Lopez, chief value chain officer van Decathlon.

Louise Chekroun, country leader van Decathlon België, voegt hieraan toe: "Het plan om de logistieke activiteiten in Willebroek stop te zetten, past in de bredere evolutie van ons businessmodel: het beter op elkaar afstemmen van al onze activiteiten in functie van de noden van de klant. We willen ervoor zorgen dat sommige magazijnen binnen Europa een specialisatie krijgen en daardoor beter op elkaar zullen aansluiten. Het is een weloverwogen keuze die de efficiëntie van ons Europees netwerk naar een volgend niveau moet tillen. Het is voor ons van vitaal belang om dit project te realiseren zonder de arbeidscontracten van onze teamgenoten eenzijdig te moeten beëindigen. De werknemers in Willebroek kunnen worden overgenomen door onze groep of door een potentiële externe overnemer van de site."

Behoud van werkgelegenheid

Decathlon België is vandaag begonnen met overleg met de sociale partners om de gevolgen van deze verandering te bespreken. Er is een programma opgezet om elke getroffen werknemer individueel te begeleiden. In het distributiecentrum in Willebroek werken in totaal 163 mensen, waarvan 31 in het circulaire team. Hun activiteiten, zoals reparatie, verhuur en onderhoud, blijven behouden.

Indien de logistieke activiteiten worden stopgezet, worden de 132 magazijnmedewerkers en leidinggevenden nieuwe functies aangeboden binnen de Decathlon-groep. De huidige medewerkers krijgen daarbij de nodige opleiding en voorrang boven externe kandidaten.

"We geloven dat we al onze medewerkers kunnen begeleiden naar een nieuwe job. We zijn ervan overtuigd dat we voor elk van hen een individuele oplossing kunnen vinden binnen ons eigen netwerk. Denk aan onze 33 winkels, onze hersteldiensten, onze klantendienst, ... Ook in ons internationale logistieke netwerk zijn er opportuniteiten. Daar gaat onze energie de komende tijd naartoe," aldus Louise Chekroun.

Verder bendarukte Decahtlon dat de verandering geen invloed heeft op de 2.600 medewerkers in de winkels en het hoofdkantoor van het bedrijf.