De Senaat in de Verenigde Staten heeft dinsdag een wet aangenomen die TikTok's moederbedrijf in China dwingt de populaire app te verkopen of anders wordt de app verboden. De beslissing is woensdag door president Joe Biden ondertekend. ByteDance liet in een reactie weten een juridische strijd aan te gaan en deze met vertrouwen tegemoet te zien.

De wet geeft ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, negen maanden om TikTok te verkopen, met een mogelijke verlenging van drie maanden als er een verkoop in gang is gezet. De wet verbiedt tevens ByteDance om de TikTok-algoritme te beheren, wat de unieke contentstroom op de app creëert.

Senator Maria Cantwell benadrukte dat de wet bedoeld is om Amerikanen te beschermen tegen buitenlandse spionage en kwaadaardige activiteiten. Sommige tegenstanders van de wet argumenteren echter dat een uitgebreide federale gegevensprivacywet de beste bescherming zou bieden voor Amerikaanse consumenten.

De wetgeving is het resultaat van langdurige zorgen in Washington over het Chinese eigendom van TikTok en de mogelijkheid dat gegevens kunnen worden overgedragen aan de Chinese overheid. China heeft al aangegeven tegen een gedwongen verkoop te zijn, en TikTok bereidt een rechtszaak voor om de wet te blokkeren.

Eerdere pogingen om TikTok te verbieden zijn geblokkeerd door federale rechters, en ook dit keer wordt verwacht dat de wet juridische uitdagingen zal ondergaan. TikTok-gebruikers, waaronder content creators, hebben hun zorgen geuit over het verbod en benadrukt dat ze de app als een veilige plek beschouwen voor hun data.

De CEO van TikTok reageerde dat het bedrijf verwacht een juridische strijd te kunnen winnen en daarmee de wetgeving te blokkeren die door president Joe Biden is ondertekend. "Wees gerust - we gaan nergens heen," zei CEO Shou Zi Chew in een videobericht, kort nadat Biden de wet had ondertekend had. "De feiten en de Grondwet zijn aan onze kant en we verwachten opnieuw te zegevieren."

Met de ondertekening van Biden is er een deadline vastgesteld op 19 januari voor een verkoop - één dag voordat zijn termijn afloopt.