Amazon heeft een overeenkomst gesloten met de Italiaanse staatspoorwegen om samen een treindienst op te zetten voor het vervoer van producten tussen distributiecentra in Italië en Duitsland. Deze samenwerking kan aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot van het bedrijf.

Eerder vorig jaar kondigde Amazon al aan dat het in Europa steeds vaker gebruik gaat maken van spoor- en zeetransport. In totaal wil het bedrijf producten vervoeren via meer dan 100 treinroutes en meer dan 300 zeeroutes.

Twee routes opgezet

Amazon heeft nu een overeenkomst gesloten met de Italiaanse staatspoorwegen, Ferrovie dello Stato (FS). Er worden twee routes opgezet: één van Duisburg in Duitsland naar Pomezia in Italië, en één van Herne in Duitsland naar Verona in Italië.

Dochteronderneming Mercitalia Intermodal van FS zal drie keer per week treinen laten rijden op de eerste route. Op de tweede route zullen wekelijks zes treinen rijden, verzorgd door TX Logistik, ook een dochteronderneming van FS. Volgens de Italiaanse staatspoorwegen kan deze verschuiving de CO2-uitstoot jaarlijks met 9.000 ton verminderen vergeleken met wegtransport.

Italië als strategische locatie

"Lorenzo Barbo, CEO van Amazon Italia Logistics, zegt: "De geografie van Italië en de sterke Alpenverbindingen maken het land tot een sleutelspeler in het benutten van de voordelen van een groeiende intermodale spoorsector. Door onze samenwerking met Mercitalia uit te breiden, kunnen we duurzamere logistieke praktijken ontwikkelen en het goederenvervoer per spoor tussen onze Europese locaties vergroten."

Voor de spoorwegmaatschappij zelf past de route naar Duitsland in hun bedrijfsplannen. Sabrina de Filippis, CEO van Mercitalia Logistics, zegt: "Spoorverbindingen van en naar Duitsland maken deel uit van onze strategische planning, in lijn met de doelstelling van de Europese Unie om tegen 2030 30 procent van de goederen per spoor te vervoeren."