DFDS heeft bekendgemaakt dat het de internationale transportnetwerk van Ekol Logistics overneemt. Deze stap versterkt de positie van DFDS in de belangrijke transportcorridor tussen Turkije en Europa.

Het netwerk van Ekol Logistics, dat goederen vervoert tussen Turkije en Europa via eigen kantoren en faciliteiten in 10 Europese landen, telt 3.700 medewerkers en genereerde in 2023 een omzet van DKK 3,5 miljard (EUR 470 miljoen). DFDS betaalt DKK 1,9 miljard (EUR 260 miljoen) voor de overname.

Met deze overname breidt DFDS haar wegtransportactiviteiten uit binnen het DFDS-mediterrane veernetwerk, en vergroot hiermee haar logistieke netwerk door heel Europa. "Deze acquisitie is een uitstekende match voor DFDS," aldus Torben Carlsen, CEO van DFDS. "We geloven dat de rol van Turkije als productiehub voor Europa alleen maar sterker zal worden in de toekomst."

Ahmet Musul, oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Ekol Logistics, voegt toe: "Ik ben blij dat het internationale transportnetwerk van Ekol Logistics en al zijn bekwame en toegewijde medewerkers een nieuw thuis hebben gevonden bij onze langdurige partner DFDS."

De markt voor transport tussen Turkije en Europa wordt naar verwachting gemiddeld met ongeveer 14% per jaar gegroeid tot 2028, ondersteund door het dichterbij halen van toeleveringsketens naar Europa. Deze uitbreiding stelt DFDS in staat om end-to-end transportoplossingen tussen Turkije en Europa rechtstreeks aan eindklanten aan te bieden, inclusief distributiediensten en opslag voor Turkse bedrijven en Europese en wereldwijde fabrikanten met productie- of assemblagefabrieken in Turkije.

In 2023 had het internationale transportnetwerk van Ekol Logistics een omzet van DKK 3,5 miljard (EUR 470 miljoen) en een EBIT-marge van 2,5%, een daling van 4,8% in 2022. Een bedrijfs- en integratieplan is opgesteld met als financieel doel de EBIT-marge te verbeteren tot ongeveer 5% tegen 2027.

De voltooiing van de transactie is onderhevig aan goedkeuring van de EU mededingingsautoriteit en gebruikelijke contractuele voorwaarden. Zoals aangekondigd op 28 juli 2023, heeft de Turkse Mededingingsautoriteit de transactie al goedgekeurd. De afsluiting wordt verwacht rond het begin van het vierde kwartaal van 2024.