De wereldwijde luchtvrachtmarkt heeft afgelopen maand voor de derde maand een groei vertoond. In maart groeide de luchtvrachtmarkt met 11% op jaarbasis. De groei werd veroorzaakt door sterke e-commerce volumes en door de verstoringen in de Rode Zee-regio.

Dit verrassende resultaat in het eerste kwartaal overtrof de groei in capaciteitsaanbod, dat met +8% toenam, en leidde tot een stijging van de wereldwijde dynamische beladingsgraad tot 59%.

Niall van de Wouw van Xeneta, een platform dat de tarieven van zee- en luchtvracht monitort, merkt op dat ondanks een lagere basis in 2023, de luchtvrachtmarkt geen tekenen van vertraging toont. Met name de groei werd gestimuleerd door verschuivingen van zee- naar luchtvracht om vertragingen in de Rode Zee te vermijden, vooral vanuit het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

In maart steeg het gemiddelde wereldwijde luchtvrachttarief naar $ 2,43 per kg. De vraag en tarieven in specifieke corridors zoals het Midden-Oosten en Zuid-Azië naar Europa sprongen aanzienlijk omhoog, deels door de onzekerheden in de Rode Zee en de aanhoudende groei van e-commerce.