De Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) heeft een waarschuwing uitgebracht aan Temu, een online marktplaats die Chinese producten verkoopt, vanwege meerdere schendingen van consumentenrechten.

De vzbv, die de belangen van consumenten in Duitsland behartigt, stelt dat Temu klanten misleidt met onrealistisch hoge kortingen en gebruikmaakt van manipulatieve ontwerpstrategieën, bekend als 'dark patterns'. Ondanks een formele waarschuwing heeft het moederbedrijf van Temu, Whaleco Technology Limited, geen bindende belofte gedaan om deze praktijken te staken.

"Alle bedrijven die in de Europese Unie en Duitsland opereren, moeten zich houden aan onze consumentenbeschermingswetten," zegt Ramona Pop, vzbv-bestuurslid. "De activiteiten van Temu brengen consumenten in verwarring en zetten hen op een oneerlijk voordeel met ongegronde kortingen en misleidende ontwerpelementen. Het is essentieel dat consumenten beschermd worden tegen dergelijke praktijken."

De vzbv heeft Temu op meerdere fronten aangesproken, waaronder het ontbreken van transparante informatie over hoe kortingen worden berekend en onduidelijkheden over de echtheid van productbeoordelingen. Ook wordt kritiek geuit op Temu's beweringen over het verminderen van de CO2-voetafdruk door producten naar afhaalpunten te sturen, ondanks de lange afstanden die de producten al hebben afgelegd.