Amazon Air past zijn luchtvrachtstrategie aan door in de VS te focussen op grotere vliegtuigen en hubs, terwijl het in Europa de afhankelijkheid van hubs vermindert door een daling in vluchtactiviteiten.

Dit blijkt uit een rapport van het Chaddick instituut aan DePaul University. Na zeven jaar van snelle groei heeft Amazon Air zijn expansie genormaliseerd, maar behoudt het zijn operationele peil ondanks minder vraag naar luchtvracht. Het bedrijf houdt zijn vloot en vluchtschema overwegend zoals het was, met een nieuwe focus op regionale distributie die minder leunt op luchttransport.

"Meer dan vier op de vijf Amazon Air vluchten binnen het vasteland van de VS opereren van of naar zijn vijf grootste hubs," volgens Joseph Schwieterman, directeur van het Chaddick instituut.

In Europa heeft Amazon meer dan een derde van zijn vluchten geschrapt, een duidelijke beweging richting transport over land. Toch verwacht het Chaddick Institute dat Amazon Air de komende jaren geleidelijk zal groeien, zowel in de VS als in nieuwe gebieden zoals Scandinavië, Griekenland, en de Balkan.