Na een recordjaar in het implementeren van automatisering, zet GXO in 2024 stevig in op het voortzetten van deze trend. Het bedrijf richt zich op het onderzoeken van geavanceerde oplossingen met robots voor het uitladen van los gestapelde dozen uit containers en op het inzetten van robots en drones voor voorraadtellingen. Bovendien wordt er gezocht naar optimale toepassingen voor het AutoStore-systeem.

De meest opvallende implementaties in de Benelux omvatten het gebruik van Autonomous Mobile Robots in Nieuwegein ten behoeve van supermarktketen Jumbo, waardoor de operationele efficiëntie significant is verbeterd. In Tilburg zijn Sort-to-Light stations geïnstalleerd voor een toonaangevende multinational in de kledingindustrie, met als doel het optimaliseren van sorteerfouten en het reduceren van de tijd die medewerkers besteden aan lopen en zoeken.

Verder zijn in Tilburg, Venlo en Roermond Cognex vision-based barcode scanners ingezet op inpak- en retourstations, wat resulteerde in een productiviteitsverhoging van 3-5%. Proglove palmscanners, gebruikt in Oosterhout, Venlo, Roermond en Hoogeveen, hebben bijgedragen aan verbeterde ergonomie. In Oosterhout leidde slotting simulatie software van PikXtra tot verminderde rij- en loopafstanden, waardoor een hogere pickproductiviteit werd gerealiseerd bij een multinational in de meubelsector.

Binnen de pilotprojecten test GXO Zebra en Bout reachtruck scanners op elektrische reach- en heftrucks in Oss en Schiphol, met voordelen als automatische palletscanning, verbeterde veiligheid en ergonomie, en directe/draadloze communicatie. Ook worden mechanische lostransportbanden geëvalueerd in Venray en Tilburg, waarbij een vermindering van 15% in lostijd per doos wordt waargenomen.