De bouw van Panattoni Park Steenwijk, een nieuw multifunctioneel gebouw van circa 34.000 m2, gaat voorspoedig. Het warehouse krijgt een vrije hoogte van ruim 12 meter en een supervlakke vloer. Het grondwerk is inmiddels grotendeels gereed en het slaan van de pre-fab heipalen is nu officieel afgerond. Binnenkort gaat het project de realisatiefase van de constructie in. De oplevering van het park staat gepland voor Q1 2025.

Het multifunctionele bedrijfsgebouw ligt op het duurzame bedrijvenpark Eeserwold, nabij Zwolle. Bij het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met inpassing in de natuurlijke omgeving. Zo worden uitgebreide groenvoorzieningen rond het gebouw aangelegd met een focus op het versterken van de lokale biodiversiteit.

Bram Harmsma, wethouder bij Gemeente Steenwijkerland: “Panattoni Park Steenwijk sluit naadloos aan bij de duurzame gebiedsontwikkelingsvisie van de Gemeente Steenwijkerland. Ontwikkelaar Panattoni en de gemeente hebben samen met landschapsarchitecten en ecologen uitgebreid onderzoek gedaan naar een optimale integratie van het gebouw in het natuurlijke landschap. Als resultaat van deze samenwerking omvat het project nu bijvoorbeeld vijvers als waterreservoirs, verrijkt met waterplanten uit het naastgelegen Eesermeer. Daarnaast is gekozen voor een grote diversiteit aan beplanting die insecten aantrekt en beschutting biedt aan lokale fauna.”

Melanie Moolman, Technisch Directeur Panattoni, vult aan: “Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlanders anno 2024 te weinig bewegen. Bij Panattoni Park Steenwijk is hier rekening mee gehouden. Het groene terrein rondom het gebouw en het nabijgelegen 4,4 hectare grote Eesermeer nodigen uit om op pad te gaan en tijdens de pauzes een ontspannen wandeling te maken in de buitenlucht. Ook biedt het terrein een veilige fietsenstalling en zijn er douches in het gebouw waar je je na een fietstochtje even op kan frissen. Zo worden de medewerkers aangemoedigd om naar hun werk te fietsen. Door deze maatregelen hopen wij de gebruikers van het gebouw te stimuleren om in beweging te komen en contact te maken met de natuur, wat een bewezen positieve impuls geeft aan hun gezondheid en well-being.”

Het ontwerp van Panattoni Park Steenwijk en het omringde landschap zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Steenwijkerland, gebiedsontwikkelaar Roelofs Planontwikkeling B.V., architectenbureau MIES Architectuur en ecologisch adviesbureau Hollandsgroen.

Schone energie

Bedrijvenpark Eeserwold onderzoekt de mogelijkheden voor het produceren van groene waterstof op het bedrijvenpark. In aansluiting op dit onderzoek bekijkt Panattoni de optie tot samenwerking met dit initiatief. Bijvoorbeeld door zonne-energie te leveren die via het dak van het gebouw wordt opgewekt.

Door de ligging aan het Eesermeer kan het nieuwe gebouw bovendien worden aangesloten op een uniek en duurzaam koelwaternetwerk (UR Cool) dat gebruikmaakt van het koude water van dit meer. Dit is een nadrukkelijk voordeel voor partijen die veel aan gekoelde opslag doen bijvoorbeeld bij het opslaan van voeding of medicijnen. Voor bedrijven die hier gebruik van willen maken, kunnen de voordelen van het aansluiten van Panattoni Park Steenwijk op dit systeem uitgezocht worden.

Strategische locatie

Panattoni Park Steenwijk wordt ontwikkeld op een zichtbare locatie langs de A32 op bedrijvenpark Eeserwold. Het park ligt gunstig ten opzichte van de noordelijke provincies, de Duitse grens en het Europese achterland. Port of Zwolle - dat binnenkort de status van zeehaven krijgt door de verbreding van de Kornwerder Zandsluizen - ligt op een half uur rijden. Ook de MSC terminal Meppel ligt op ongeveer 16 minuten over de weg. Bedrijven als Lidl, Picnic, Albert Heijn, DPD, Kuehne + Nagel, Scania, IKEA, FrieslandCampina en Wehkamp kozen al voor deze regio.