Shein, het e-commerceplatform dat bekend is van zijn ‘fast fashion’ tegen lage prijzen, staat voor een belangrijke keuze voor haar toekmostige beursgang. Oorspronkelijk had de Chinese online modegigant haar oog laten vallen op New York, maar nu neigt het bedrijf naar Londen, ingegeven door mogelijke weerstand van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) sinds er kritiek op het bedrijf is vanwege vermeende slechte arbeidsomstandigheden en controversiële katoenbronnen.

Shein is opgericht in 2008 en nu gevestigd in Singapore en heeft een snelle groei doorgemaakt, met een klantenkring over de hele wereld, inclusief Nederland. De onderneming, die voornamelijk via online platforms verkoopt en zich richt op een jong publiek via sociale media, behaalde in 2022 een indrukwekkende omzet van 23 miljard dollar met een nettowinst van 800 miljoen dollar.

De waarde van Shein, die in november nog werd geschat op tussen de 80 en 90 miljard dollar, is recentelijk gedaald naar 50 miljard dollar. Ondanks een voorkeur voor een beursgang in New York, overweegt Shein nu alternatieven, waaronder Londen, Hongkong, of Singapore, als gevolg van de verwachte problemen met de goedkeuring van de SEC.

Amerikaanse politici hebben hun bezorgdheid geuit over Shein's betrokkenheid bij slechte arbeidspraktijken en het gebruik van katoen uit Xinjiang, een regio die onderhevig is aan internationale kritiek wegens de behandeling van Oeigoeren door China. Deze kwesties hebben bijgedragen aan de complexiteit van Shein's plannen voor een internationale beursgang.