Uit onderzoek door de Federal Reserve Bank van New York blijkt dat 'Koop Nu, Betaal Later' (BNPL) betaalmethoden vooral populair zijn onder financieel kwetsbare consumenten. Zo'n 60% van deze groep gebruikte BNPL meer dan vijf keer in het afgelopen jaar, tegenover 20% van de financieel stabielere consumenten. Dit suggereert dat uitgesteld betalen voornamelijk wordt gezien als een reguliere betaaloptie door consumenten die moeite hebben met het verkrijgen van traditioneel krediet.

The Fed constateerde dat financieel kwetsbare gebruikers BNPL vooral inzetten voor kleinere aankopen onder de $250, terwijl stabielere consumenten het gebruiken voor duurdere aankopen. Onderzoek toont aan dat eenmalig gebruik van BNPL zeldzaam is; een groot deel van de gebruikers doet meerdere aankopen via BNPL binnen een jaar.

De bevindingen benadrukken ook enige misvatting onder gebruikers over uitgesteld betalen, met name de onjuiste aanname dat het bijdraagt aan kredietopbouw, aangezien deze leningen vaak niet worden gerapporteerd aan kredietbureaus. Desondanks wijst de populariteit van BNPL onder consumenten op een sterke vraag naar flexibele, rentevrije betalingsopties.