Klaus-Michael Kühne, grootaandeelhouder van Kuehne + Nagel, is kritisch over het feit dat Hapag-Lloyd, waarvan hij mede-eigenaar is, op het moment zulke enorme winsten maakt, zegt hij in een opmerkelijk interview met een Duitse krant.

Klaus-Michael Kühne, meerderheidsaandeelhouder van Kuehne + Nagel, windt er in een recent interview geen doekjes om. De zakenman zegt dat containerlijn Hapag-Lloyd momenteel veel te veel geld verdient en dat de inspanningen van de Duitse regering om Oekraïne bij te staan in de oorlog tegen Rusland zo "zwak" zijn dat het "beschamend" is.

In een interview met de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung houdt Kühne zich niet in over de Duitse beleids- en zakenleiders, die volgens hem hun verantwoordelijkheid niet nemen in de huidige crisis rond Rusland.

Kühne trekt fel van leer tegen de Duitse regering en de bedrijven die afgelopen jaren Russisch gas hebben afgenomen.

Tegelijk erkent hij dat Hapag-Lloyd, waarvan hij zelf grootaandeelhouder is, op het ogenblik veel geld verdient door extreem hoge tarieven op de containermarkt. "Dit zijn buitensporigheden die ik niet kan doorgronden. Maar zo is de vrije markt. Deze enorme winsten zijn een gevolg van vraag en aanbod, van de boven-normale vrachtprijzen die gewoon geaccepteerd worden", zei Kühne daarover. 

Hapag-Lloyd zag zijn nettowinst in de eerste helft van 2022 toenement tot EUR 8,6 mld, een verdrievoudiging ten opzichte van 2021. De verwachting is dat de winst over het hele jaar uitkomt op EUR 18 mld. Kühne verwacht dat er aan de gekte op de containermarkt spoedig een einde zal komen.

Kühne bezit 30% van Hapag-Lloyd en ongeveer 53% van Kuehne + Nagel.