Garbe Industrial Real Estate en Logicenters beginnen dit jaar in Neder-Beieren met wat ze noemen 'het grootste houten logistieke pand van Europa' met een oppervlakte van 27.000 m2.

Na de start van de bouw in het derde kwartaal van 2024, staat de voltooiing van de logistieke hal met een totale oppervlakte van ongeveer 27.000 vierkante meter gepland voor het derde kwartaal van 2025.

Adrian Zellner, lid van de raad van bestuur van Garbe Industrial Real Estate, zegt: "De locatie is een van de laatste grote gebieden in de haven van Straubing-Sand en heeft een uitstekende bereikbaarheid."

De locatie biedt directe snelwegverbindingen naar München, Regensburg en Passau, evenals naar Tsjechië.

Op het terrein komt het grootste houten logistieke pand van Europa, geschikt voor gebruik door derden, met ongeveer 24.400 vierkante meter magazijnruimte, 1.480 vierkante meter entresolvloer en ongeveer 1.100 vierkante meter kantoor- en sociale ruimte. Het zal worden uitgerust met 26 laadperrons en negen sectionaaldeuren. Er zullen parkeerplaatsen worden gecreëerd voor 70 auto's en twaalf vrachtwagens, evenals 42 parkeerplaatsen voor fietsen.

Adrian Zellner zegt: "We bouwen de hal zonder vaste huurverplichtingen. Er is echter al een eerste geïnteresseerde partij uit de auto-industrie die de locatie wil gebruiken als opslag- en handelsruimte om de nabijgelegen BMW-fabriek van daaruit te bedienen. Als optie voor de auto-industrie zal de hele achterkant van de hal voorzien worden van deuren op de begane grond, die zullen worden voorzien van een luifel."

De geplande logistieke hal is ongebruikelijk vanwege de volledig houten constructie. Niet alleen de gehele draagstructuur en de entresolvloeren, maar ook de gehele gevel zullen worden gebouwd in een uniek houten ontwerp.

"Dankzij de ecologische balans biedt hout als bouwmateriaal ons volledig nieuwe mogelijkheden om CO2 te verminderen, aangezien we veel belang hechten aan de naleving van duurzame ESG-criteria bij de constructie van onze panden. Met dit project willen we onze verantwoordelijkheid als toonaangevende Duitse projectontwikkelaar voor magazijn- en logistieke panden waarmaken en een pionier zijn voor meer duurzame bouwmethoden. Speciale dank gaat uit naar de Straubing Port Association, die ons aanzienlijke steun biedt voor dit project als huurder," legt Adrian Zellner uit.

Om hernieuwbare energie te genereren, zal het dak van het logistieke centrum ook vooraf worden uitgerust voor fotovoltaïsch gebruik en zullen de hallen worden voorzien van LED-verlichting. Het pand zal worden verwarmd door klimaatvriendelijke lucht-warmtepompen. Voor de projectontwikkeling streeft Garbe Industrial Real Estate naar certificering volgens de Gold Standard van de Duitse Sustainable Building Council (DGNB).

Het logistieke pand in Straubing is het eerste project van de nieuwe joint venture tussen Garbe Industrial Real Estate en Logicenters.

Logicenters ontwikkelt en beheert logistiek vastgoed en maakt deel uit van NREP, de grootste vastgoedbeleggingsmanager in de Scandinavische landen met een beheerd vermogen van ongeveer €19 miljard. Het doel van de twee joint venture partners is om een duurzame en sterk op ESG gerichte logistieke portefeuille op te bouwen in Duitsland.