Technische Unie heeft de succesvolle implementatie aangekondigd van kartonnen frames voor het rechtop, duurzaam en veilig vervoeren van PV-panelen. Het initiatief volgt op een succesvolle pilot en is ontwikkeld in samenwerking met verpakkingsleverancier Boxxit.

Geconfronteerd met de uitdaging om zonnepanelen, die vaak beschadigd raken als ze liggend worden vervoerd vanwege ruimtegebrek in vrachtwagens, efficiënt te vervoeren, innoveerde de afdeling R&D Logistiek van Technische Unie met karton. "Karton is sterk, goedkoper dan hout en onze klanten kunnen het gewoon met het oud papier en karton weggooien voor recycling, dus het is ook nog duurzaam," vertelt Gerrit Jan de Kleuver, bedrijfsanalist bij Technische Unie.

Het bedrijf ontwikkelde en testte verschillende prototypes met de kartonleverancier, waarbij het vijfde prototype een realistische testrit onderging van het distributiecentrum in Strijen naar de klant in Dokkum. "De test verliep goed," zegt Warner Belger, collega van Gerrit Jan. "De drager en de zonnepanelen kwamen onbeschadigd aan in Leeuwarden en konden gemakkelijk worden gelost en opnieuw geladen. Vervolgens werden de panelen onbeschadigd afgeleverd bij de klant in Dokkum."

Na finetuning op basis van proefervaringen, met name in het verlijmingsproces, is Technische Unie nu klaar om deze kartonnen dragers stapsgewijs in te voeren op haar andere overslagpunten. "We zijn trots op deze eigen innovatie en gaan de kartonnen dragers in stappen uitrollen naar onze andere overslagpunten," zegt Bart Schoonderwoerd, Directeur Logistiek.

Deze innovatieve oplossing heeft positieve feedback gekregen van klanten vanwege de duurzaamheid, ruimte-efficiëntie en het gemak van verwijdering in vergelijking met hout. Het stelt chauffeurs ook in staat om vrachtwagens efficiënter te laden zonder de veiligheid in gevaar te brengen. "Wat mij betreft is dit het begin van een nieuwe standaard in de transportwereld," besluit Schoonderwoerd.