Het aantal faillissementen in Nederland is in 2023 aanzienlijk gestegen, zo blijkt uit de nieuwste cijers van het CBS. Met name voor handelsondernemingen was het een slecht jaar; er gingen er maar liefst 682 failliet. Verder blijkt dat er afgelopen jaar ruim 50 procent meer bedrijven failliet zijn verklaard dan in het voorgaande jaar. Met 3.271 faillissementen overtreft dit aantal de 2.145 faillissementen van 2022 aanzienlijk.

 

December 2023 kende een stijging van 30 procent ten opzichte van november, met 91 meer faillissementen. Deze trend van stijgende faillissementen, die al meer dan een jaar aanhoudt, laat zien dat de economische uitdagingen voor bedrijven toenemen.

Handel en bouwnijverheid waren de sectoren met de meeste faillissementen in 2023, met respectievelijk 682 en 479 faillissementen. In bijna alle bedrijfstakken was er een toename van faillissementen ten opzichte van 2022. De handel zag de grootste absolute stijging met 254 meer faillissementen. Ook in de bouwnijverheid was er een aanzienlijke toename met 139 faillissementen.

Alle provincies in Nederland zagen een toename in het aantal faillissementen, waarbij Noord-Brabant de grootste stijging noteerde met 270 bedrijven. Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland hadden de meeste faillissementen, wat in lijn is met het aantal bedrijven in deze provincies.