Uit recente cijfers van de International Air Transport Association (IATA) blijkt dat in november, vergeleken met een jaar eerder, er sprake was van de sterkste stijging in de luchtvaartmarkt in twee jaar tijd. Het is de vierde maand op rij waarin er een opwaartse trend is in de vraag naar luchtvracht.

De wereldwijde vraag naar luchtvracht, gemeten in vrachttonkilometers (CTKs), steeg in november 2023 met 8,3% in vergelijking met november 2022. Voor internationale operaties was deze groei 8,1%.

Willie Walsh, directeur-generaal van IATA, vertelde: "De vraag naar luchtvracht in november was 8,3% hoger dan in 2022 – de sterkste jaar-op-jaar groei in bijna twee jaar. Dit is een verdubbeling van de groei van 3,8% in oktober en de vierde maand van positieve marktontwikkeling. Dit wijst op een bemoedigend jaareinde voor luchtvracht, ondanks de aanzienlijke economische zorgen die gedurende 2023 aanwezig waren."

De capaciteit, gemeten in beschikbare vrachttonkilometers (ACTKs), steeg met 13,7% ten opzichte van november 2022 (+11,6% voor internationale operaties). Het merendeel van de capaciteitsgroei is toe te schrijven aan de toename van de belly capaciteit, aangezien internationale passagiersmarkten blijven herstellen na Covid.

In vergelijking met de pre-Covid situatie in november 2019 ligt de vraag nog steeds 2,5% lager, terwijl de capaciteit met 4,1% is gestegen. Belangrijke indicatoren laten zien dat de wereldwijde grensoverschrijdende handel voor de derde opeenvolgende maand in oktober is gegroeid, terwijl de inflatie in de belangrijkste geavanceerde economieën in november is afgenomen.

De vrachtopbrengsten (inclusief toeslagen) van luchtvracht blijven significant stijgen (+8,9% sinds oktober). "Dit gaat hand in hand met de verbetering van de beladingsfactoren van luchtvracht in de afgelopen maanden. Dit kan deels te maken hebben met de bloei van e-commerce leveringen vanuit China naar westerse markten," aldus IATA.