Hermes bezorgt in het Duitse Hamburg nu volledig emissievrij. Dit is mogelijk gemaakt door de inzet van 176 elektrische bestelwagens en acht vrachtfietsen, in combinatie met een nieuw gebouwd e-mobiliteitshub. Het bedrijf is nu in staat om jaarlijks tot 12 miljoen zendingen elektrisch te leveren in thuisstad van het bedrijf.

Marco Schlüter, chief operations officer bij Hermes Duitsland, zegt: “Vanaf nu verplaatsen we elke zending in Hamburg, of het nu naar de privédeur is of een van de 337 PaketShops, zonder uitstoot. Dit is de eerste keer dat we in een miljoenenstad en zelfs in een hele deelstaat volledig emissievrij doen.”

Het e-mobiliteitshub in het district Billbrook, met 96 laadpunten, vormt samen met het logistieke centrum aan de Billbrookdeich en de daar aanwezige 40 laadpunten, de basis voor elektrische leveringen in een gebied van ongeveer 756 km². Alle locaties voor het gebied Hamburg, inclusief die van de verbonden servicepartners, worden voorzien van 100% groene stroom. Deze infrastructuur en processen stellen meer dan 240 volledig elektrische voertuigen in staat om naar de randen van de Hanzestad te reizen en lokaal emissievrij tot 12 miljoen zendingen per jaar te leveren op de laatste mijl. Deze verandering maakt een besparing van meer dan 1.400 ton CO2 per jaar mogelijk.

Hermes Duitsland test ook grotere elektrische leveringsvoertuigen voor langere routes. Sinds herfst 2022 rijdt bijvoorbeeld een elektrische 19-tons DAF-vrachtwagen in reguliere diensten vanuit het logistieke centrum in Hamburg.

Schlüter vervolgt: “Het decarboniseren van de laatste mijl is een enorme taak waar veel pionierswerk voor nodig is. Hier in Hamburg werd ons al snel duidelijk dat we onze eigen infrastructuur moeten bouwen met voldoende laadstations. Een voldoende, publiekelijk toegankelijke laadinfrastructuur voor commercieel gebruik was niet beschikbaar.”

Hermes Duitsland streeft ernaar om volgend jaar in 80 Duitse stadscentra emissievrij te bevoorraden. Tegen het einde van het huidige jaar deze lente, moet de levering aan de voordeur in 40 stadscentra elektrisch plaatsvinden.