Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) heeft de meest recente cijfers en voorspellingen voor 2024 over de bezorgmarkt gepresenteerd. Na de explosieve groei tijdens de coronapandemie, signaleerde het instituut afgelopen jaar een lichte omzetstijging voor Delivery Foodretail als Delivery Foodservice.

De totale omzet van fooddelivery steeg afgelopen jaar met 3,4%. Bij Delivery Foodservice was er een lichte groei van 3,5% naar €3,5 miljard. Deze stijging wordt echter enigszins vertekend door prijsstijgingen, die de afname in verkoopvolumes maskeren. Voor 2024 verwacht FSIN een groei van 4,5%, afhankelijk van de economische ontwikkelingen.

Delivery Foodretail, de bezorging van boodschappen, laat in 2023 een groei zien van 3,3% naar €4,9 miljard. Waar voorheen de focus lag op omzetgroei, verschuift de aandacht nu naar het verbeteren van rendement. Voor 2024 wordt een bescheiden groei van 2,8% voorspeld, het laagste groeipercentage sinds 2016.

Het rapport geeft inzicht in de veranderende dynamiek van de bezorgmarkt, waarbij de nadruk steeds meer ligt op efficiëntie en rendement in plaats van enkel omzetgroei. Dit weerspiegelt de aanpassingen van consumentengedrag en de uitdagingen in de huidige economische omstandigheden.