De Chinese online retailer JD.com heeft een grote overwinning behaald in een rechtszaak tegen concurrent Alibaba. De High People's Court van Beijing heeft Alibaba veroordeeld tot een boete van 1 miljard yuan ($140.68 miljoen) voor monopolistische praktijken.

JD.com beschuldigde Alibaba Group Holding Limited, samen met Zhejiang Tmall Network Co en Zhejiang Tmall Technology Co, ervan hun marktdominantie te misbruiken en monopolistische tactieken toepasten. Waarbij merken en handelaren hun producten exclusief op Alibaba moesten aanbieden (en dus niet op JD.com). JD.com stelde dat de praktijken ernstige schade hebben toegebracht aan JD.com.

In hun verklaring verklaarde JD.com: "Dit vonnis is niet alleen een eerlijke beslissing voor JD's verzet tegen de monopolie, maar een mijlpaal in het handhaven van markteerlijkheid en concurrentieorde via de rechtsstaat. Het zal een belangrijk moment zijn in het antimonopolie-rechtelijke proces van China." JD.com gaf verder aan geen verdere toevoegingen te hebben op de verklaring.

Een woordvoerder van Alibaba vertelde Reuters op de hoogte te zijn van de uitspraak en "het besluit van de rechtbank te respecteren".

Alibaba kreeg in 2021 ook al een boete van Chinese toezichthouders in een antitrustonderzoek, waarbij het bedrijf een recordboete van $2,75 miljard moest betalen wegens misbruik van marktdominantie. De twee e-commercegiganten in China hebben elkaar bekritiseerd over de praktijk van het 'kiezen tussen een van twee', waarbij merken en handelaren naar verluidt te horen kregen dat als ze op hun platform wilden opereren, ze dit exclusief moesten doen.