De innovatieve verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot is door de rechter in Rotterdam failliet verklaard. Het duurzame bedrijf, dat zich richtte op de verkoop van boodschappen in herbruikbare glazen potten, kon niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Dit leidde tot een faillissementsaanvraag door schuldeiser pensioenfonds BPFL, welke door de rechter werd gehonoreerd.

Oprichter en directeur Jouri Schoemaker, geconfronteerd met de financiële problemen van zijn bedrijf, heeft aangegeven een doorstart te overwegen en is daarvoor in gesprek met de curator. Pieter Pot, opgericht in 2019, had zich onderscheiden door een duurzamer alternatief te bieden voor de traditionele supermarkt, met zijn unieke statiegeldsysteem op glazen potten.

Eerder dit jaar kwamen de problemen van Pieter Pot aan het licht. Een overname door de Delicatessenfabriek en kostenbesparende maatregelen, waaronder een vermindering van het personeelsbestand, konden het bedrijf tijdelijk redden. Een recente crowdfundingactie, bedoeld om 3 miljoen euro op te halen, bracht uiteindelijk 2 miljoen euro in het laatje, onvoldoende om het bedrijf te redden.

Het management van Pieter Pot had gehoopt meer tijd te krijgen van de schuldeisers om het resterende bedrag op te halen, maar het pensioenfonds BPFL besloot anders en diende een faillissementsverzoek in. De toekomst van Pieter Pot en de mogelijkheid van een doorstart blijven onzeker.