Tesla heeft twee autonome drones in gebruik genomen in hun Gigafactory in Berlijn. De drones worden ingezet voor het tellen van pallets in de magazijnen.

De drones zijn ontwikkeld door doks.innovation in het Duitse Kassel en zijn geprogrammeerd om zelfstandig door de magazijnen te vliegen en inventarisaties uit te voeren. Volgens Tesla kunnen de drones tot wel 12.000 pallets per dag tellen. Hiermee bieden ze real-time gegevens over de voorraad en de locatie ervan, wat kan helpen bij het verkleinen van discrepanties tussen magazijngegevens en daadwerkelijke voorraden.

Het gebruik van deze autonome drones is een belangrijke stap in de richting van een hypergeautomatiseerde fabriek, een concept voorgesteld door Tesla CEO Elon Musk. Hoewel het initiële plan om een volledig geautomatiseerde productielijn voor de Tesla Model 3 te implementeren niet doorging, blijft het bedrijf streven naar een grotere inzet van robots en automatisering in haar fabrieken.

Tesla zet ook in op de ontwikkeling van de humanoïde robot Tesla Optimus, ontworpen voor taken in werkomgevingen die geoptimaliseerd zijn voor mensen. De ontwikkeling van Optimus bevindt zich echter nog in een vroeg stadium, en de huidige prototypes zijn slechts in staat tot enkele experimentele taken.