Vanaf deze week bezorgt Delhaize boodschappen in Brussel met 100% elektrische voertuigen. Het gaat om een pilot, waarmee Delhaize haar CO2-uitstoot wilt verminderen en zich tegelijkertijd voor te bereiden op het verbod op fossiele brandstofvoertuigen in Brussel tegen 2035. De kleine elektrische bezorgvoertuigen, die vervaardigd in België, zijn ontworpen om de boodschappen van Delhaize tot 25% sneller bij de klanten te bezorgen. Ongeveer 150 klanten zullen wekelijks profiteren van deze duurzame bezorgwijze.

Het elektrische bezorgvoertuig van Delhaize, dat in de komende weken in Brussel wordt ingezet, heeft een breedte van 1,44 meter, een bereik van 60 tot 70 km en kan tegelijkertijd 36 kratten met voedingsproducten vervoeren. Het voertuig is op maat gemaakt voor Delhaize en is ideaal voor bezorgingen in dichtbevolkte stadscentra. Om de bezorgingen en het lossen van producten zo efficiënt mogelijk te maken, is het voertuig uitgerust met een rolluik aan de zijkant, waardoor de bezorgingen tot 25% sneller gaan dan wanneer de chauffeur de producten aan de achterkant van het voertuig moet laden. Voor de ontwikkeling van het lichte elektrische voertuig heeft Delhaize samengewerkt met het Belgische bedrijf Addax Motors uit Deerlijk.

Het gaat om een test om te evalueren of het elektrische voertuig geschikt is voor bezorgingen in Brussel en andere grote steden. "Als de resultaten positief zijn tijdens de drukste tijd van het jaar, weten we dat we dit systeem op andere plaatsen en momenten kunnen implementeren," zegt Rodolphe Hazard, e-commerce Home Delivery Manager bij Delhaize.

"Door vandaag alternatieve en vooral duurzame oplossingen te testen voor thuisbezorging, bereiden we ons voor op de toekomst. Zodra de regelgeving van kracht is, zullen alleen elektrische voertuigen zijn toegestaan. Het doel is dan om te kunnen vertrouwen op een efficiënte bezorgstroom en de continuïteit van onze Delhaize Delivery-service te waarborgen," aldus Hazard.