In een gedurfde zet om zichzelf te transformeren tot een wereldleider in logistiek, heeft Saudi-Arabië een indrukwekkend masterplan voor logistieke centra onthuld. Het Koninkrijk, vooral bekend om zijn olie, kijkt nu naar de toekomst van wereldwijde handel en transport.

Prins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, de drijvende kracht achter vele van de recente hervormingen in het land, lanceerde dit initiatief als onderdeel van zijn visie om de Saoedische economie te diversifiëren. De boodschap is duidelijk: Saudi-Arabië wil niet alleen een tussenstop zijn, maar een wereldwijd logistiek knooppunt.

"Dit plan is meer dan alleen infrastructuur; het gaat over het verbinden van continenten. Onze unieke geografische positie tussen Azië, Europa en Afrika plaatst ons in het hart van de wereldhandel," aldus de Kroonprins.

Het masterplan, dat een netwerk van 59 uitgestrekte centra over het hele Koninkrijk omvat, heeft een grote reikwijdte. Van Riyad tot de oostelijke regio's, zullen de centra fungeren als kernen van handel, e-commerce en export, waarbij lokale producten efficiënter dan ooit naar internationale markten worden gebracht.

Het gaat niet alleen om goederen. Het plan voorziet ook in de integratie van technologische oplossingen zoals het Fasah-initiatief, een systeem geïntegreerd met de Saoedische douane. Deze technologieën zullen de traceerbaarheid verhogen en zorgen voor een soepele logistieke operatie, wat de aantrekkelijkheid van het Koninkrijk voor internationale partners alleen maar vergroot.