Metaalverpakkingsproducenten Crown en Silgan hebben van de Europese Commissie een boete van in totaal €31,5 miljoen gekregen voor hun deelname aan een Duits kartel.

De ondernemingen hebben toegegeven deelgenomen te hebben aan het kartel, dat betrekking had op de verkoop van metalen blikken en sluitingen in Duitsland.

De commissie stelde vast dat Crown en Silgan tussen 2011 en 2014 bij de tweedelige inbreuk betrokken waren.

In die periode wisselden de ondernemingen regelmatig gedetailleerde gegevens uit over hun laatste jaarlijkse verkoopvolumes van metalen sluitingen aan hun klanten in Duitsland.

Bovendien werkten Crown en Silgan samen om een toeslag op te leggen en kortere aanbevelingen voor minimale duurzaamheid uit te voeren met betrekking tot metalen blikken en sluitingen die met Bisphenol A (BPA) vrije lak gecoat zijn.

Dit onderzoek werd in 2015 door de Duitse antitrustautoriteit ingeleid en later in 2018 aan de EC overgedragen.

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager van de Europese commissie, die toezicht houdt op het mededingingsbeleid, verklaarde: "Metalen conservenblikken en -sluitingen maken deel uit van de voorraadkast van elk huishouden.

"We beboeten vandaag Crown en Silgan voor het illegaal uitwisselen van gevoelige bedrijfsinformatie en het coördineren van hun commerciële strategieën op een moment dat de industrie aan het overschakelen is op minder schadelijke metalen blikken en sluitingen."

Beide ondernemingen bekenden hun betrokkenheid en kwamen overeen de zaak te schikken, waarbij Silgan ermee instemde een boete van €23,85 miljoen te betalen.

De EC heeft ermee ingestemd haar onderzoek volledig af te sluiten.

Silgan voorzitter en CEO Adam Greenlee zei: "Na zeven lange jaren van samenwerking met en ondersteuning van dit onderzoek, vonden we dat het in het beste belang van Silgan was om deze schikking aan te gaan om het onderzoek te beëindigen.

"Silgan heeft tijdens dit hele onderzoek met de Europese Commissie samengewerk en we willen geen kosten meer maken en geen kostbare managementtijd besteden aan deze zaak die teruggaat tot 2015."

Eerder dit jaar rapporteerde Crown een netto-omzet van € 3,16 mrd voor het eerste kwartaal (Q1) van het fiscale jaar 2022 (FY22).