CMB.TECH is verheugd de opening aan te kondigen van de eerste dual fuel werkplaats, waar naar verwachting 20 vrachtwagens per maand omgebouwd kunnen worden tot waterstof aangedreven vrachtwagens. Van Moer Logistics en Haesaerts zullen de eerste geconverteerde trucks aan hun vloot toevoegen.

In deze workshop worden nieuwe ICE (Internal Combustion Engine) trucks omgebouwd met CMB.TECH's dual fuel waterstof technologie. In de eerste fase richt CMB.TECH zich op één type vrachtwagen, wat standaardisatie mogelijk maakt. Dit kan de prijs van de dual fuel conversie aanzienlijk verlagen. Deze dual fuel technologie kan worden toegepast op verschillende merken en het is de eerste stap naar de nul-emissie doelstelling.

Met de opening van de eerste werkplaats voor dual fuel kunnen we bewijzen dat het ombouwproces een eenvoudig en schaalbaar concept is. We gaan uit van een op grote schaal geproduceerde vrachtwagen, die we met een relatief kleine ingreep kunnen ombouwen tot een platform waarmee we vandaag grote emissiebesparingen kunnen realiseren. De overgang kan vandaag beginnen, zelfs zonder volledige dekking van de waterstofinfrastructuur. We zetten de trend om op een betaalbare manier af te stappen van traditionele brandstof. Na een proefperiode kunnen we dit concept verder uitrollen naar andere locaties en voor andere zware toepassingen.

Roy Campe - CTO CMB.TECH

De dual fuel werkplaats is strategisch gelegen naast het waterstoftankstation van CMB.TECH, zodat de omgebouwde trucks de eerste tankbeurt met de nodige controles kunnen ondergaan voordat ze aan klanten worden geleverd.

Met deze technologie wordt waterstof aangezogen in de verbrandingskamer, waardoor minder dieselinjectie nodig is om de motor aan te drijven. Het conversieproces begint met de montage van de waterstoftanks op de trucks en de installatie van CMB.TECH's injectiering op de motor. Vervolgens wordt de motorbesturingseenheid geïnstalleerd. Daarna vindt de kwaliteitscontrole en validatie van de dual fuel waterstoftrucks plaats in de werkplaats.

Naast het ombouwproces en de certificering is de werkplaats ook verantwoordelijk voor de inkoop en assemblage van de waterstofonderdelen die van strategisch belang zijn om tot een betaalbaar concept te komen. De eerste trucks worden naar verwachting in maart 2023 aan klanten geleverd. Van Moer Logistics, een toonaangevende logistieke speler in de haven van Antwerpen-Brugge en Haesaerts, een Europese pionier in chemisch tanktransport, zullen de eerste CMB.TECH waterstoftrucks ontvangen om aan hun vloot toe te voegen.

Na een succesvolle pilot case is de eerste batch van 10 extra dual fuel trucks besteld. De trucks zullen worden gebruikt voor (tank)containertransport en vormen een duurzame aanvulling op onze vloot. We zijn onder de indruk van de professioneel uitgeruste werkplaats, en kijken uit naar de levering van de afgewerkte trucks in maart.

Jo Van Moer - Oprichter & CEO Van Moer Logistics