Bol.com opent vandaag officieel de deuren van de uitbreiding van het bol.com fulfilment center in Waalwijk. Met de opening van het nieuwe aansluitende pand is het totale grondoppervlak van het bol.com fulfilment center verdubbeld naar 100.000 m². Hiermee verwacht bol.com in de toekomst op een duurzame manier te blijven innoveren en groeien, zowel voor klanten als voor verkooppartners. Daarnaast claimt bol.com dat haar fulfilment center "één van de meest duurzame logistieke gebouwen in Nederland en België is, met onder meer een zonnedak van 13.000 zonnepanelen, tal van inpakmachines, kilometers aan lopende band en een enorm shuttlesysteem."

Met het in gebruik nemen van de uitbreiding heeft het bol.com fulfilment center nu een grondoppervlak van 100.000 m2, wat te vergelijken is met 15 voetbalvelden. Met de verdiepingen meegeteld is het totale vloeroppervlak van het fulfilment center bijna 240.000 m². De uitbreiding is ontworpen door architecten- en ingenieursbureau DENC en gerealiseerd door Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel. Verantwoordelijk voor de mechanisatie en machinerie zijn onder meer SSI Schäfer en CMC Machinery. CEVA Logistics draagt als gespecialiseerde fulfilmentpartij zorg voor het personeel en de dagelijkse operatie in het bol.com fulfilment center.

Inmiddels verkopen bijna 49.000 Nederlandse en Belgische ondernemers hun artikelen via bol.com. Een groeiend deel van die ondernemers neemt logistieke diensten af van het bedrijf, zoals ‘Logistiek via bol.com’, waarbij bol.com het hele logistieke proces – van voorraadopslag en verzending tot aan klantvragen – voor de verkooppartner verzorgt. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de uitbreiding nodig is. “In 2017 namen we ons eigen bol.com fulfilment center in Waalwijk in gebruik. De nieuwe uitbreiding hiervan, stelt ons in staat om bij toenemende volumes een goede service te blijven verlenen, zowel aan klanten als aan verkooppartners die via bol.com verkopen”, zegt Vincent Weijers, directeur Logistiek (Chief Operating Officer/COO) bij bol.com. “Een groter grondoppervlak verhoogt de opslagcapaciteit voor verkooppartners die hun logistiek aan ons hebben uitbesteed. Voor onze klanten betekent dit dat zij voor een groter deel van het assortiment kunnen rekenen op de bol.com-service, zoals levering op zondag en ’s avonds, of binnen een paar uur na bestelling in huis.”

Slim verpakken
Om zoveel mogelijk bestellingen op maat te verpakken, neemt bol.com 14 nieuwe inpakmachines in gebruik. Het gaat om 5 multi-inpakmachines voor bestellingen die uit meerdere artikelen bestaan en 9 mono-inpakmachines voor bestellingen van één artikel. Hiermee moet bol.com 10.000 bestellingen per uur verpakken. Ze scannen de afmetingen van één of meerdere artikelen en vouwen hier zo precies mogelijk een kartonnen doos omheen. Zo wordt de lucht in de dozen beperkt. De multi-inpakmachine, die bol.com sinds vorig jaar gebruikt, is wereldwijd de eerste machine die meerdere artikelen van diverse formaten in één doos op maat kan inpakken.