Modegigant Zara is de nieuwste retailer die shoppers kosten berekend voor het retourneren van online gekochte artikelen. In Engeland moeten klanten £1,95 betalen om kleding terug te sturen; de kosten worden automatisch van hun terugbetaling afgetrokken. Online gekochte artikelen kunnen in de winkel nog steeds gratis worden teruggebracht.

High Street-bedrijven zoals Uniqlo en Next brengen al kosten in rekening voor online-retours.

Online winkelen heeft tijdens de pandemie een hoge vlucht genomen, maar klanten zijn eerder geneigd online gekochte artikelen terug te sturen dan in de winkel, waardoor de kosten voor de detailhandelaren zijn toegenomen.

Analisten stellen dat andere detailhandelaren Zara waarschijnlijk zullen volgen in het aanrekenen van retourkosten.

"Het is een groeiende trend, het begon al voor de pandemie en het zal doorgaan, omdat online winkelen blijft groeien," zei Nick Carroll, associate director of retail research bij Mintel. Het toestaan van gratis retourzendingen in de winkel kan helpen om mensen weer terug te krijgen in de winkels, zei Carroll. "Je krijgt de producten ook sneller terug in de winkels, wat kosteneffectiever is, en bovendien heb je de mogelijkheid van impulsaankopen zodra het winkelend publiek in de winkels is."

Online winkelen is tijdens de pandemie sterk toegenomen, maar dit heeft ook een grote toename betekend van het aantal artikelen dat wordt teruggestuurd omdat ze niet passen of anders zijn dan verwacht.

Voor modewinkels kunnen retourzendingen kostbaar zijn.

Eerder deze maand zei het fast-fashionmerk Boohoo dat de sterke toename van het aantal retourzendingen deels te wijten was aan de daling van de jaarwinst.