Volgens bronnen uit Duitsland wordt de Duitse flitsbezorgingsdienst Gorillas verkocht aan zijn rivaal Getir uit Istanbul. Gorillas CEO Kağan Sümer zou er niet in geslaagd de kapitaalverbranding van het bedrijf te stoppen.

De koeriersdienst Gorillas wordt verkocht aan het Turkse Getir, zo vertellen Duitse bronnen. De eigenaars van Gorillas en Getir zouden het grotendeels eens zijn. De bronnen waarschuwden echter dat de deal nog steeds kan mislukken. Ook de Amerikaanse nieuwsdienst Bloomberg berichtte maandagmiddag over de verkooponderhandelingen. Gorillas en Geitr weigerden commentaar te geven.

Gorillas CEO Kağan Sümer probeerde sinds eind vorig jaar zonder succes een nieuwe financieringsronde te sluiten voor de flink verlieslatende start-up. De laatste keer had hij geprobeerd de kapitaalverbranding met drastische maatregelen te verminderen. Eind mei ontsloeg hij ongeveer de helft van het personeel op het hoofdkantoor en sloot vervolgens verschillende vestigingen in onder emer Italië, Spanje en België.

Getir werd in 2015 opgericht in Istanbul. De dienst wist in maart 2022 een financiering van 768 miljoen dollar af te sluiten, waarmee een waardering van 11,8 miljard dollar werd bereikt. Getir blijft zeer verlieslatend. Het bedrijf zal dit jaar naar verwachting ongeveer 1,1 miljard dollar verlies maken.

Gorillas concurreert met Getir in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Getir wordt beschouwd als de marktleider in Groot-Brittannië. In Duitsland is de dienst tot nu toe echter in veel minder steden vertegenwoordigd dan Gorillas.

Verloren marktaandeel
Gorillas zou onlangs zijn verliezen per bestelling hebben verminderd. Maar dit leidde blijkbaar ook tot een verlies van marktaandeel. Volgens een evaluatie van het analysebedrijf Yipit had Gorillas onlangs marktaandeel verloren in Groot-Brittannië en was het ingehaald door de Amerikaanse dienst Gopuff. In Duitsland had de Berlijnse concurrent Flink ongeveer een jaar geleden al het marktleiderschap overgenomen van Gorillas. Volgens Yipit maakt Gorillas nu nog maar ongeveer een vijfde van de omzet van Flink.

De investeerders van Gorillas hadden verdere financiering alleen in het vooruitzicht gesteld op voorwaarde dat Gorillas zijn hoge verliezen sterk zou verminderen. Ten minste twee kernlanden moeten eind juni 2023 winstgevend zijn, en de hele groep eind 2023. Tegelijkertijd hadden zij echter ook aangeboden de dienst van verschillende rivalen te kopen, waaronder de in Berlijn gevestigde concurrent Flink.