PostNL verbrak record na record in tijdens de lockdown, maar die lucratieve tijd lijkt voorbij. De post- en pakketbezorger heeft het afgelopen kwartaal fors minder bezorgd en ondervindt hinder van stijgende brandstofprijzen en loonkosten. Maandag de winstverwachting voor heel 2022 daarom naar beneden geschroefd.

In het eerste kwartaal van 2022 noteerde PostNL een omzetdaling van 16 procent, tot 806 miljoen euro. De winst bedroeg 16 miljoen euro, een daling van maar liefst 88 procent. Er werden 19,5 procent minder pakketten bezorgd ten opzichte van 2021, terwijl analisten hadden gerekend op een daling van 12 procent. De postbezorging daalde met 7,4 procent. 

Topvrouw Herna Verhagen sprak bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers over 'een uitdagender jaar dan eerder voorzien'. PostNL verwacht dat de voortdurende oorlog in Oekraïne en de lockdowns in Azië impact zullen hebben op de wereldeconomie. Terwijl de kosten stijgen, daalt het aantal pakketten en brieven dat PostNL bezorgt. 

De marktleider in pakketbezorging verwacht voor heel 2022 een brutowinst tussen de 170 en 220 miljoen euro. Eerder ging het uit van een bedrag tussen de 210 en 240 miljoen euro. Aandeelhouders reageerden sterk op het nieuws. Het aandeel van PostNL kelderde maandag met 13 procent.