Apple heeft zijn bereik in de e-commerce fintech-ruimte vergroot met de lancering van zijn eigen "koop nu, betaal later"-dienst (BNPL) op zijn Apple Pay-betalingsplatform.

Apple Pay Later wordt in de volgende versie van iOS later deze zomer in de VS en waarschijnlijk tegen Kerstmis in het VK uitgerold en zal Apple Pay-gebruikers in staat stellen om een Apple Pay-betaling op te splitsen in vier gelijke betalingen over zes weken zonder rente of laattijdige kosten. De gebruiker beheert zijn betalingen via de Apple Pay-portemonnee-app.

Met deze stap sluit Apple zich aan bij Klarna, PayPal, Clearpay en Zilch om uitgestelde betalingen aan te bieden - een sector die wereldwijd snel groeit nu consumenten voor grotere aankopen overstappen op e-commerce.

Goldman Sachs, een vooraanstaande Amerikaanse bank, zal de kredietverlening voor de dienst op zich nemen, naast andere fintech-producten van Apple zoals de Apple Card creditcard en de Apple Cash digitale prepaidkaart. Het techbedrijf heeft ook plannen aangekondigd om Tap to Pay op iPhone uit te rollen, waarmee winkeliers Apple Pay-betalingen op hun iPhones kunnen accepteren zonder extra hardware.

Uit gegevens van analisten van Insider Intelligence blijkt dat er alleen al in de VS in 2022 79 miljoen BNPL-gebruikers zullen zijn, tegen 50,6 miljoen vorig jaar, en dat BNPL dit jaar goed zal zijn voor 37% van de online aankopen, oplopend tot 40% in 2023.

David Morris, hoofdanalist bij Insider Intelligence, zegt over de lancering: "Met Apple Pay Later zet Apple een enorme stap voorwaarts in het realiseren van zijn ambities op het gebied van financiële dienstverlening aan consumenten. Het product - waarmee gebruikers Apple Pay-aankopen kunnen splitsen in vier rentevrije betalingen of langere termijnen - zal de adoptie en betrokkenheid van Apple Pay stimuleren. Dit zal de druk op de fintechs van BNPL, die toch al met tegenwind te maken hebben op het gebied van regelgeving, concurrentie en investeerders, verder opvoeren. Apple Pay Later is een aanvulling op het onlangs gelanceerde Tap to Pay op iPhone, waarmee winkeliers Apple Pay-betalingen op hun iPhone kunnen accepteren zonder extra hardware, en de Apple Card-creditcard en Apple Cash digitale prepaidkaart, waardoor de algehele aantrekkingskracht van deze aanbiedingen wordt versterkt."

Uit gegevens van het Citizens Advice Bureau in het Verenigd Koninkrijk blijkt echter dat twee op de vijf BNPL-gebruikers nu leningen moeten afsluiten om hun afbetalingen te dekken, waarbij ze vaak een beroep doen op creditcards en rekening-courantkredieten om BNPL-uitgaven te betalen. Jongere shoppers bleken het vaakst te lenen om hun aankopen met BNPL te betalen. De liefdadigheidsorganisatie ontdekte dat 51% van de 18- tot 34-jarigen geld leende om de schulden van BNPL af te betalen.