Zara-oprichter Amancio Ortega heeft, via zijn investeringsmaatschappij Pontegadea, vijf logistieke centra in de Verenigde Staten gekocht voor ongeveer 722 miljoen dollar.

Ortega heeft de afgelopen weken via Pontegadea meer dan 700 miljoen dollar uitgegeven aan een reeks logistieke overnames in wat een van de grootste investeringen van de Spaanse textielmagnaat tot nu toe lijkt te worden.

Ortega's investeringsmaatschappij Pontegadea heeft logistieke centra in Tennessee, South Carolina, Virginia, Pennsylvania en Texas overgenomen van Realty Income Corp. voor ongeveer 722 miljoen dollar. De deal werd het Spaanse dagblad El Pais dinsdag gemeld en door een medewerker van Pontegadea bevestigd.

De overnames zijn onderdeel van een reeks eerder aangekondigde logistieke aankopen, ook overgenomen van Realty Income, die in totaal 183 miljoen dollar bedroegen. Samen vormen de stappen een strategische stap naar een nieuw gebied van onroerend goed ten opzichte van Pontegadea's traditionele focus op gebouwen zoals appartementen en kantoortorens.

Pontegadea investeert in fulfilment centers
De logistieke markt in de Verenigde Staten heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen dankzij de e-commerce push die voor een groot deel is aangezwengeld door Amazon, waarbij investeerders als KKR & Co. en Blackstone Inc. pakhuizen en industrieel vastgoed opkopen. 

De huurprijzen voor industrieel vastgoed stegen in het tweede kwartaal met 21% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het verhuurvolume met 6% toenam, volgens een rapport van Jones Lang LaSalle Inc. Pontegadea's onlangs aangekochte logistieke fabrieken hebben langlopende huurovereenkomsten met grote partijen als Nestle SA, Amazon en FedEx Corp.

Ortega's vermogen wordt door de Bloomberg Billonaires Index geschat op ruim $46,8 miljard, waarmee hij de 24e rijkste persoon ter wereld is.

Pontegadea eindigde 2021 met een portefeuille van 15,3 miljard euro ($15,5 miljard) aan vastgoedbezit, voornamelijk commercieel topvastgoed in grote steden over de hele wereld.

De stap in de logistiek komt terwijl de Spaanse textielgigant breder diversifieert, met een reeks deals waaronder een investering in een onderzeese telecomoperator die eigendom is van Telefonica SA en stappen in de energiesector, in hernieuwbare energie, elektriciteitstransmissie en aardgastransport.

Het grootste deel van de inkomsten van Pontegadea komt van Ortega's belang in Zara-eigenaar Inditex SA, 's werelds grootste kledingretailer.