Clearco, een investeerder in e-commerce uit Canada, is in Duitsland van start gegaan. Het bedrijf belooft 500 miljoen euro aan Duitse online bedrijven. Slechts drie maanden geleden zette Clearco voet aan wal in Ierland, waar onlangs personeel werd ontslagen.

Clearco, voorheen bekend als Clearbank, is een in Canada gevestigd e-commerce investeringsbedrijf. Het bedrijf heeft tot nu toe meer dan 3 miljard in ruim 7.000 e-commercebedrijven geïnvesteerd.

500 miljoen euro voor Duitse e-commerce

Met de start in Duitsland heeft de ecommerce-investeerder 500 miljoen euro uitgetrokken voor lokale online bedrijven. Ondernemer Mariam Koorang is aangesteld als manager voor de regio.

"Duitsland heeft een van Europa's snelst groeiende economieën en een dynamische start-up sector", zegt CEO Michele Romanow van Clearco. "We zijn ervan overtuigd dat we een betekenisvolle impact zullen hebben op de Duitse eCommerce economie en dat we starters in staat stellen snel te groeien en te schalen zonder hun zuurverdiende eigen vermogen op te geven."

De Duitse e-commercemarkt behoort tot de Europese top, samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Samen genereren deze landen 60 procent van de totale e-commerce-inkomsten in Europa. Hoewel de online detailhandel in Duitsland stagneert sinds de oorlog in Oekraïne.

Recente ontslagen in Ierland

Duitsland is de zevende markt waarin Clearco actief is, naast Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, de Verenigde Staten, Australië en thuismarkt Canada. Het bedrijf zegt dat er in 2022 meer markten in het verschiet liggen, namelijk in West-Europa, Centraal-Europa en de Scandinavische landen.

Slechts drie maanden geleden lanceerde Clearco in Ierland en was van plan 100 miljoen euro te investeren in de lokale digitale economie. Vorige week werd echter bekend dat Clearco ongeveer 10 procent van zijn personeel in Dublin heeft ontslagen.

Het investeringsbedrijf lijkt de gevolgen te ondervinden van de financiële dip in de techsector als geheel. Zo heeft Klarna vorige maand het personeelsbestand ingekrompen, net als andere techbedrijven zoals Gorillas en Netflix.