Een New Yorkse verlader spant een rechtszaak aan tegen Maersk voor $180 miljoen, omdat de vervoerder volgens hem tijdens de pandemie zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen.

Het Amerikaanse U Shippers Group is in feite een vereniging van verladers, die in juni 2020 een contract met Maersk sloot. De vervoerder zou ruimte te bieden aan de leden van U Shippers.

U Shippers beweert echter dat Maersk verzuimde de gecontracteerde ruimte te bieden en er de voorkeur aan gaf haar diensten in plaats daarvan aan klanten van spot cargo te verkopen.

Dat betekende dat U Shippers leden ook via de spotmarkt in hun verschepingsbehoeften moesten voorzien, waardoor hun kosten aanzienlijk stegen in een overspannen markt.

U Shippers beweert ook dat Maersk een dienstencontract sloot met een andere scheepvaartvereniging, die het vervolgens ruimte aanbood waarvan contractueel verwacht werd dat die naar de leden van U Shippers zou gaan.

In de verklaring gericht aan de US Federal Maritime Commission viel te lezen: "Als gevolg van bovenstaande acties en overtredingen van de Shipping Act door Maersk hebben U Shippers en haar leden geldelijke schade opgelopen, in de vorm van gederfde vergoedingen en hogere verschepingskosten van alternatieve vervoerders; welke bedragen vermoedelijk meer dan $180 miljoen dollar bedragen en momenteel oplopen en in deze procedure verder aangetoond moeten worden."

De FMC zei dat de eerste beslissing in deze zaak tegen 30 augustus volgend jaar zou worden gegeven, terwijl de definitieve beslissing meer dan zes maanden later zal worden aangeboden.