Rederij Maersk heeft zijn winstprognose voor 2024 verhoogd na een beter kwartaal dan verwacht op donderdag. Als redenen werden de sterke vraag naar containervervoer en het omleiden van schepen rond Afrika om het Rode Zeegebied genoemd.

Maersk en concurrenten hebben schepen sinds december omgeleid rond Afrika om aanvallen van Houthi-militanten op schepen in de Rode Zee te vermijden, wat resulteert in vrachttarieven hoger werden vanwege de langere vaartijden.

"Dit heeft niet alleen voor een herstel in het eerste kwartaal gezorgd in vergelijking met het vorige kwartaal, maar ook vooruitzichten verbeterd voor de komende kwartalen. We verwachten nu dat deze omstandigheden ons het grootste deel van het jaar zullen vergezellen," zei CEO Vincent Clerc in een verklaring.

Maersk had in februari gewaarschuwd dat een golf van nieuwe containerschepen die dit jaar en volgend jaar op de markt komen, voor overcapaciteit zal zorgen en de winst zal schaden.

De vrachttarieven verdrievoudigden aan het begin van het jaar bijna tot bijna $3.500 per container, maar zijn inmiddels gedaald tot ongeveer $2.400.

"We verwachten nog steeds dat het hoge aantal nieuwe schepen dat dit en volgend jaar wordt geleverd uiteindelijk deze factoren zal compenseren en de oceanenmarkt opnieuw onder druk zal zetten," aldus Clerc.

Analisten bij Bernstein verwachten een uitbreiding van de vloot met 15% tussen 2024 en 2025, wat de vraag zal overtreffen.

Maersk zei nu te verwachten dat de onderliggende winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) dit jaar tussen de $4 miljard en $6 miljard zal liggen, vergeleken met de eerdere richtlijnen tussen $1 miljard en $6 miljard.

De EBITDA voor het eerste kwartaal daalde tot $1,59 miljard van $3,97 miljard een jaar eerder, en overtrof de verwachtingen van $1,46 miljard in een LSEG-peiling onder analisten.