Amazon kondigt een investering van meer dan € 700 miljoen aan in robotica en door AI aangedreven technologieën in heel Europa. Het Innovation Lab in Vercelli, Noord-Italië, staat in de voorhoede van deze ontwikkeling.

Het lab, dat werd opgericht in 2017, draagt de verantwoordelijkheid voor de installatie van meer dan 1.000 nieuwe robotica- en AI-innovaties in het Europese netwerk van Amazon's fulfilmentcentra (FC's) tegen eind 2024. Deze technologieën, waaronder itemsorteerders, palletverplaatsers en geautomatiseerde geleide voertuigen, zijn van cruciaal belang voor het ondersteunen van Amazon-medewerkers en het verbeteren van de klantenservice.

Met de introductie van deze technologieën zijn nieuwe rollen en vaardigheden gecreëerd, wat heeft geleid tot de verbetering van meer dan 50.000 banen in fulfilmentecentra in heel Europa. Bovendien draagt de innovatie bij aan het verbeteren van prijs, selectie en gemak voor klanten, wat Amazon in staat stelde in 2023 meer dan zeven miljard eenheden op dezelfde of de volgende dag te leveren.

Het Innovation Lab dient ook als trainingscentrum voor Amazon Robotics-operators en als testomgeving voor start-ups die financiering en begeleiding ontvangen via het Amazon Industrial Innovation Fund. Vanaf 2024 zal het lab openstaan voor publieke rondleidingen, waarmee klanten, scholen en geïnteresseerden kunnen ontdekken hoe Amazon innovaties creëert en ontwikkelt.

In 2024 verwacht Amazon 120 nieuwe automatiseringstechnologieën in te voeren in het Europese netwerk. Tot de belangrijkste innovaties behoren de Universal Robotic Labeler (URL) en de Universal Item Sorter (UIS), die zorgen voor een efficiënter etiketteringsproces, zorgt voor het efficiënt sorteren van duizenden producten en zorgt het geautomatiseerd vervangen van bakken om de efficiëntie te verhogen en de fysieke belasting van werknemers te verminderen.