Logistiek dienstverlener Zijderlaan investeert in de bouw van een nieuw distributiecentrum op bedrijventerrein Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Met de ontwikkeling speelt het bedrijf in op de groeiende logistieke vraag. Het distributiecentrum is strategisch gelegen langs de A4, centraal tussen de havens van Antwerpen, Rotterdam en Moerdijk. Op een kavel van 6 hectare realiseert Zijderlaan in vier fases een ‘BREEAM Outstanding’ gecertificeerd pand. De bouw gaat deze maand van start.

Met een oppervlakte van 15.000 m2 wordt fase 1 ingericht als public warehouse. Leo Lokker, commercieel en operationeel directeur bij Zijderlaan: “We zien al een aantal jaar dat er meer behoefte is om hogere voorraden aan te houden in Europa en daardoor minder kwetsbaar en afhankelijk te worden van just in time leveringen vanuit andere werelddelen. Als logistiek dienstverlener en strategisch partner willen wij voorzien in deze groeiende behoefte aan opslagruimte, van zowel bestaande als nieuwe klanten. Met de beoogde ‘smalle-gangen-opslag’ waarbij we gebruik gaan maken van man-up trucks, kunnen we in deze eerste fase gemakkelijk ruimte bieden aan 28.750 pallets.”

Zijderlaan beschouwt de investering in deze logistieke uitbreiding als unieke kans om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen. “Met de ontwikkeling van dit nieuwe distributiecentrum geven we bewust handen en voeten aan het strategische beleid van onze organisatie,” vertelt Sabine Zijderlaan, algemeen directeur. “Focus op groei in logistieke activiteiten, naast het continueren van onze transportactiviteiten, is één van onze speerpunten. Met de realisatie van dit project kunnen we alle logistieke processen binnen de keten nog specifieker naar wens van de klant organiseren. Onze ambitie een zo hoog mogelijk niveau in innovatie en duurzaamheid te behalen zie je terug in het pand. Verder onderzoeken we de mogelijkheden om een deel van ons wagenpark te elektrificeren en een oplaadplein te realiseren, dat ook toegankelijk is voor derden.”

In het ontwerp heeft Zijderlaan extra aandacht besteed aan de kleurstelling om het pand op een natuurlijke wijze te integreren in het landschap. Hierbij is gekozen voor hoogwaardige en duurzame materialen. De natuurlijke lichtinval, de volumes die lijken te zweven en de herkenbare hoofdingang zijn verder unieke kenmerken van het pand. Het gehele terrein wordt afgewerkt met diverse groenvoorzieningen, die de biodiversiteit en leefomgeving ten goede komen.

Zijderlaan maakt het mogelijk om fase 2 t/m 4 geheel op maat te ontwikkelen, naar wens van de klant. Door de vergunde hoogtes van 20 tot 30 meter zijn deze bouwfases geschikt voor een volledig geautomatiseerd warehouse inclusief palletkranen. Het doel is om een totaal warehouseoppervlak van 33.000 m2 met ruimte voor 70.000 pallets te realiseren voor 2040. De eerste fase van het distributiecentrum van Zijderlaan in Dinteloord zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 operationeel zijn.